Šutra kelia pavojų elektronikai: kaip apsaugoti įrenginius?

Skaitytojas klausia: ar saugu vasarą automobilyje palikti GPS įrenginį, telefoną ir kitokius elektronikos įrenginius? Gal užtenka juos paslėpti nuo tiesioginių saulės spindulių? Kokią žalą karštis ir saulės spinduliai gali padaryti tokiai įrangai?

Jei atvykote į paplūdimį ir techniką nusprendėte pasiimti su savimi, pasirūpinkite, kad ji „nesidegintų“ kartu su jumis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Jei atvykote į paplūdimį ir techniką nusprendėte pasiimti su savimi, pasirūpinkite, kad ji „nesidegintų“ kartu su jumis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2014, 9:39 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 1:14 PM

Atsakome: pagrindiniai elektronikos priešai – didelis karštis, šaltis, vanduo ir purvas. Kai kurių gamintojų įrenginiai jau yra atsparūs vandeniui ir dulkėms, tačiau dar nėra vartotojams skirtos elektronikos, kuri nebijotų karščio ar šalčio. Taigi jei norite, kad šie pirkiniai jums patikimai tarnautų, juos derėtų ir atitinkamai saugoti.

Įprastai instrukcijose būna nurodoma, kokią temperatūrą įrenginys gali ištverti ir kokiomis sąlygomis jį derėtų laikyti. Tarkime, kompanija „Garmin“ nurodo, kad jos GPS įrenginiai gali tinkamai veikti ir esant -20 °C šalčiui, ir 60 °C karščiui. Bet gamintojas pabrėžia, kad įrenginių nederėtų tokiomis sąlygomis palikti ilgesniam laikui – geriausia juos laikyti 0–25 °C temperatūroje.

Kitaip sakant, jei GPS imtuvą esate pritvirtinęs ant priekinio stiklo, kur jį kepina saulė, įrenginys iškentės kelias valandas jums rodydamas kelią. Bet tai nereiškia, kad jį saugu palikti automobilyje ir pasiekus savo kelionės tikslą – namus, sodybą, pajūrį ir pan. Ypač jei automobilį palikote saulės atokaitoje.

Gali nepadėti ir įrenginio paslėpimas po sėdyne ar daiktų dėtuvėje – vasarą automobiliai yra lyg šiltnamiai, karštis išplinta visame salone. Taigi tiek GPS imtuvus, tiek kitą elektroniką (telefonus, planšetinius ar nešiojamuosius kompiuterius, fotoaparatus) patartina pasiimti kartu į patalpą, kur bus vėsu ir nekaitins saulė (namus, biurą ir pan.).

Jei atvykote į paplūdimį ir techniką nusprendėte pasiimti su savimi, pasirūpinkite, kad ji „nesidegintų“ kartu su jumis: laikykite įrenginius pavėsyje, kuprinėje ar bent po rankšluosčiu.

Kokią žalą karštis gali padaryti elektronikai? Visų pirma, gali nukentėti įrenginių išvaizda: daugelio jų korpusą sudaro plastiko detalės, kurios dėl karščio keičia pavidalą. Deformavimasis gali įvykti ir įrenginio viduje – dėl to įrenginys gali pradėti veikti nekorektiškai, jo detalės gali „atsilaisvinti“.

Karščiui ir šalčiui itin jautrūs akumuliatoriai: dėl ekstremalių temperatūros pokyčių gali smarkiai sutrumpėti jų tarnavimo laikas ir talpa. Be to, smarkiai įkaitęs akumuliatorius gali užsidegti ir sugadinti (ar net sunaikinti) ne tik įrenginį, bet ir kitą turtą, kad ir tą patį automobilį.

Tiesioginiai saulės spinduliai ilgainiui gali pakenkti ir ekranams: jų spalvos išblunka, vaizdas tampa ne toks ryškus. Kai kurie televizorių gamintojai dėl to pataria nuo tiesioginių saulės spindulių saugoti LCD televizorius. Tiesa, jei saulė spigina pro langą žala bus mažesnė, mat jis sulaiko didelę dalį ultravioletinių spindulių, kurie ir daro didžiausią žalą.

Karštyje bei saulės atokaitoje patariama nepalikti ir mokėjimo ar nuolaidų kortelių – šiluma gali pakenkti jų magnetinėms juostelėms.

Rubrikoje „KlauskIT“ atsakome į visus skaitytojus kankinančius IT srities klausimus. Jei turite savo klausimą – pasinaudokite žemiau esančia forma arba tiesiog rašykite el. paštu: klauskIT@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.