Įrenginių sinchronizavimas: kaip naudotis debesija?

Šiais laikais laidų nebereikia tam, kad apsikeistum informacija ar perkeltum duomenis iš vienų įrenginių į kitus (pvz., nuotraukas, vaizdo įrašus ir pan.). Kas yra debesija ir kaip sinchronizuoti įrenginius?

Debesijos paslaugos leidžia tą pačią informaciją pasiekti iš skirtingų įrenginių.<br>123rf nuotr.
Debesijos paslaugos leidžia tą pačią informaciją pasiekti iš skirtingų įrenginių.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 25, 2014, 9:58 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 6:54 AM

Į skaitytojo klausimą atsako „Omnitel“ klientų aptarnavimo skyriaus vadovė Giedrė Ančerevičiūtė:

„Debesija, arba vadinamasis „cloud‘as“ – tai virtualūs serveriai, kuriuose galima laikyti nuotraukas, vaizdo įrašus, kontaktinę informaciją, priminimus ar bet kokią kitą naudingą informaciją. Debesijos paslaugos leidžia tą pačią informaciją pasiekti iš skirtingų įrenginių, todėl norint pamatyti tą pačią nuotrauką telefone ir kompiuteryje nebereikia jų perkelti arba persiųsti – užtenka įkelti į, pavyzdžiui, „Dropbox“, „Microsoft OneDrive“ ar kitą.

Vis daugiau išmaniųjų įrenginių ar juose naudojamų operacinių sistemų yra kuriamos tokiu pagrindu, kad ateityje reikėtų naudoti kuo mažiau fizinių jungčių, visa informacija būtų galima dalintis paprastai ir greitai.

Norint naudotis debesijos paslaugomis ir dalytis informacija tarp skirtingų įrenginių, reikia susikurti paskyras.

Pati populiariausia tarp mobiliojo interneto vartotojų yra „Google“ paskyra. Ji yra būtina telefonų su „Android“ operacine sistema turėtojams, taip pat naudinga „Apple“ bei „Nokia“ vartotojams.

Viena „Google“ paskyra tarpusavyje susieja kalendorių, paštą, parduotuvę, kontaktus bei užrašus. Be to, ta pačia paskyra galima naudotis ir skirtinguose įrenginiuose vienu metu, pavyzdžiui, namuose prie stacionaraus kompiuterio, savo telefone bei planšetiniame kompiuteryje.

Pavyzdžiui, namuose po darbo nustatote priminimą „Google“ pašte, kad rytoj tam tikrą valandą turite paskambinti, o kitą dieną nustatytu laiku telefono ekrane matysite priminimą apie šį skambutį. Atskira registracija nereikalinga – jeigu turite „Google“ el. paštą su galūne @gmail.com, šie prisijungimai tiks. „Google“ paskyrą galite susikurti adresu Google.lt.

„Dropbox“ paskyra itin patogi tiems, kas mėgsta dalytis nuotraukomis ar filmukais. Nufotografavus ar nufilmavus įsimintiną akimirką bei norint ją parodyti namuose, didesniame ekrane, nereikalingas laidas ar kokia nors jungtis – užtenka kompiuteryje turėti „Dropbox“ programą.

„Dropbox“ profilį galite susikurti puslapyje Dropbox.com. Užsiregistravę gausite nedidelį kiekį talpykloje, tačiau, atliekant tam tikras „užduotis“, talpa yra plečiama. Pavyzdžiui, susiejus savo telefoną su kompiuteriu, peržiūrint tą pačią nuotrauką per kelis skirtingus įrenginius, pakvietus draugą ar pažįstamą, galima gauti ir papildomos talpos visam laikui. Surinkti 4–6 GB laisvos talpos yra labai nesunku, o juose galėsite laikyti įvairius duomenis. Toliau naudotis labai paprasta – nufotografuojate telefonu, nuotrauką perkeliate į „Dropbox“ paskyrą, ten ji bus saugoma visą laiką. Galėsite peržiūrėti namuose, draugų būryje ar kitame telefone.

„Microsoft OneDrive“ paskyra atlieka tą pačią funkciją, kaip ir „Dropbox“, tačiau „Nokia“ telefonų vartotojams suteikia papildomų paslaugų bei kiek daugiau nemokamos talpos.

„Apple“ „iCloud“ debesijos paslauga yra skirta „Apple“ įrenginių vartotojams, ja galima susieti „iPhone“ telefonus, „iPad“ planšetinius kompiuterius bei „Apple“ stacionariuosius ir nešiojamuosius kompiuterius.

Turėti „Google“, „Microsoft Onedrive“ ar „iCloud“ paskyras aktualu ir tam, kad, pametus įrenginius, jų būtų galima ieškoti per kompiuterį.“

Rubrikoje „KlauskIT“ galite užduoti bet kokį jus kankinantį IT srities klausimą. Pasinaudokite čia esančia forma, arba tiesiog rašykite laišką adresu KlauskIT@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.