Pamečiau telefoną: ką daryti?

Rubrika „KlauskIT“ sulaukė kelių skaitytojų prašymų patarti, kaip elgtis pametus išmanųjį telefoną.

Dažnai labiau gaila būna ne prapuolusio ar pavogto telefono, o jame saugotų duomenų.<br>123rf nuotr.
Dažnai labiau gaila būna ne prapuolusio ar pavogto telefono, o jame saugotų duomenų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-06 17:46, atnaujinta 2018-01-16 20:45

Visų pirma, jei telefonas dingo, tai dar nereiškia, kad jį kažkas pavogė: nusiraminkite ir pabandykite į jį paskambinti. Galbūt išgirsite skambant kur netoliese. O gal atsilieps įrenginį radęs žmogus ir sutiks jį jums grąžinti.

Antra, jei jūsų telefonas dar nėra dingęs, patariame perskaityti anksčiau skelbtus patarimus, kaip įjungti įrenginio buvimo vietos nustatymo funkciją. Geriau sugaišti kelias minutes dabar nei gailėtis vėliau.

Jei patys po nustatymus knaisiotis nemokate ar tingite, panašias galimybes turi kai kurios antivirusinės aplikacijos (pvz., „Avast Mobile Security & Antivirus“). Taip pat programėlių parduotuvėse yra aplikacijų, kurios gali ne tik rasti ar užrakinti jūsų įrenginį, bet ir fotografuoti vaizdus ar įrašinėti garsą be „naujojo savininko“ žinios.

Jei atliksite minėtame straipsnyje rekomenduojamus veiksmus, apytikslę telefono buvimo vietą turėtumėte nesunkiai rasti (jei įjungtas GPS ir, žinoma, pats telefonas). Taip pat galėsite įrenginį užblokuoti ir, jei pageidaujate, ištrinti jame esančius duomenis – tai pravartu tuo atveju, kai įtariama telefono vagystė. Ir, ypač, kai telefone turite jautrios, vertingos informacijos – tai ne tik nuotraukos ar vaizdo įrašai, bet ir el. paštu siųsti dokumentai, kitų profilių prisijungimų duomenys ir pan.

Dalį įrenginyje esančių duomenų pavyks atgauti, jei iš anksto pasirūpinsite jų sinchronizavimu su debesijos paslaugomis (kaip tai padaryti, skaitykite čia).

Net jei iš anksto neįjungėte minėtų nustatymų, matyti įrenginio buvimo vietą ir aktyvuoti skambinimo funkciją nuotoliniu būdu vis tiek galėsite. Žinoma, jei telefonas įjungtas ir jame veikia telefono ar interneto ryšys.

Ką daryti, jei telefonas išjungtas? Arba jis atjungtas nuo interneto ir ištraukta SIM kortelė? Deja, tokiu atveju jūsų rankos surištos. Tokiu atveju visi jūsų nuotoliniu būdu pasirinkti nustatymai (pvz., pakeisti PIN kodą, ištrinti duomenis ir pan.) bus atlikti tik įrenginiui vėl prisijungus prie tinklo.

Tačiau telefonų vagys dažnai patikrina, kas įrenginiuose buvo įrašyta, todėl vilties, kad telefonas dar prisijungs prie interneto, yra.

Bet kuriuo atveju, įsitikinę, kad telefonas pavogtas ir jo neatgausite, kuo skubiau susisiekite su policija ir savo mobiliojo ryšio operatoriumi bei praneškite apie įvykį. Tai svarbu ne tik tam, kad būtų užblokuotas jūsų numeris ir ilgapirščiai neišpūstų jūsų sąskaitos, bet ir dėl to, kad operatorius mato jūsų įrenginio unikalų IMEI kodą ir gali įtraukti jį į vogtų įrenginių sąrašą. Tuomet, net jei vagys suskubs atstatyti gamyklinius parametrus ir parduoti telefoną, vos įdėjus kortelę ir prisijungus prie tinklo naujasis ryšio tiekėjas matys, kad šis įrenginys yra vogtas ir galės pranešti teisėsaugai jo buvimo vietą. 

Rubrikoje „KlauskIT“ atsakome į visus skaitytojus kankinančius IT srities klausimus. Jei turite savo klausimą – pasinaudokite žemiau esančia forma arba tiesiog rašykite el. paštu: klauskIT@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.