Kaip pirkti užsienyje telefoną, kad jis veiktų ir Lietuvoje

„Man telefone „Asus Zenfone 5“ neįsijungia mobilusis internetas. Ka daryti?“ – gavome vieno skaitytojo klausimą. Kokia konkrečiai šiuo atveju yra neįsijungimo priežastis, nemačius paties įrenginio atsakyti gana sunku. Tačiau akivaizdu, kad šis modelis greičiausiai yra atsivežtas ar parsisiųstas iš užsienio. Vis daugiau lietuvių stengiasi taupyti veždami telefonus iš ten, kur jie pigesni, tačiau paskui ne visi tuo džiaugiasi. Taigi į ką reikėtų atsižvelgti perkant telefoną JAV ar Kinijoje, kad jis bent jau veiktų Lietuvoje.

Pasaulyje daug gražių ir pigių telefonų, tik kai kurie jų Lietuvoje gali dirbti nebent grotuvais su ekranu.
Pasaulyje daug gražių ir pigių telefonų, tik kai kurie jų Lietuvoje gali dirbti nebent grotuvais su ekranu.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jul 28, 2015, 8:15 AM, atnaujinta Oct 23, 2017, 3:18 PM

Lietuviški 4G dažniai

Didžiausia problema šiais laikas virsta mobiliojo LTE (arba 4G) interneto veikimo dažniai. Beveik visi gaminami telefonai jau veikia visų dažnių 2G ir 3G tinkluose*, tačiau tai kol kas negalioja 4G tinklui. Įvairiuose pasaulio kraštuose šiam tinklui suteikti dažniai skiriasi ir kol kas labai nedaug gaminamų išmaniųjų modelių gali veikti visuose.

Lietuvos operatoriai 4G ryšį teikia trijose dažnių juostose – 800 MHz, 1800 MHz ir 2600 MHz. Visi operatoriai yra išpirkę tam tikras šių dažnių juostas, „Omnitel“ kol kas faktiškai 2600 MHz dažnio nepanaudoja. Taigi jei jūsų perkamas įrenginys nepalaiko nė vieno iš šių dažnių, 4G internetu Lietuvoje naudotis negalėsite.

Kartais gamintojai nurodo ne telefonų veikimo dažnius, o LTE ryšio kanalus (band). 800 MHz dažnis atitinka 20 kanalą, 1800 MHz – 3 kanalą, o 2600 MHz – 7 kanalą. Jei nenurodyta, kad įrenginys veikia 3, 7 ar 20 LTE kanalu, Lietuvoje tokio greičio internetu nepasinaudosite.

Nelabai džiaugsitės ir tuo atveju, jei įsigytas įrenginys palaikys tik vieną kurį iš nurodytų dažnių, o kiti skirsis. Verta žinoti, kad kuo žemesnis transliacijos dažnis, tuo jis plačiau sklinda, tačiau perteikia mažiau informacijos. Plačiausiai veiks 800 MHz LTE ryšys, tačiau jis bus ir lėčiausias. 2600 MHz pasižymi didžiausia greitaveika, tačiau ne toks skvarbus ir veikia faktiškai tik miestuose.

Taigi ir skaičiuokite patys – jei atsivežtas įrenginys palaiko 4G kanalą 20, jis veiks visur, bet vidutinišku greičiu, o jei tik kanalą 7 – veiks greitai, bet tik miestuose.

Telefonai, kurie palaiko vadinamąjį 4G+ režimą, geba vienu metu dirbti visais trimis dažniais, sumuodami jų greitį. Tai irgi bus įmanoma tik tada, jei įrenginys palaikys visus dažnius.

Dažniai Kinijoje ir JAV

Daugelis įrenginių, kurie skirti ne Lietuvos rinkai, atgabenami iš JAV arba Kinijos. Net jei pardavėjas sakys, kad toks telefonas veiks Europoje, patikrinkite veikimo dažnius, nes pardavėjai kartais meluoja.

Kinijoje LTE ryšys teikiamas visai kitais dažniais negu Europoje – 1900, 2300 ir 2500 MHz (nuo 38 iki 41 kanalo),  tad vietos rinkai skirti telefonai Lietuvoje LTE ryšio negaudys. Honkonge dažniai kiek skiriasi, čia naudojami ir 1800 bei 2600 MHz dažniai (3 ir 7 kanalai), tad kai kurie vietiniai telefonai gali veikti ir Lietuvos miestuose.

JAV tiekėjai irgi naudoja visai kitus dažnius negu priimti Europoje, tad jei telefonas numatytas tik vietos rinkai, pas mus LTE neveiks. JAV naudojami 700, 850, 1700, 1900 ir 2500 MHz dažniai (2, 4, 5, 12, 13, 17, 25, 26, 41 kanalai).

Susieta JAV specifika

LTE problemos lyg ir aiškios, tačiau iš JAV įmanoma parsigabenti telefoną, kuris išvis neveiks jokiame tinkle Lietuvoje. Daugelis JAV parduodamų telefonų griežtai susieti su juos pardavusio tiekėjo tinklu. Nesėkmingas atsiejimas, vagystė ir t.t. baigiasi telefono blokavimu. Tokių blokuotų įrenginių JAV „eBay“ galite rasti labai pigiai ir daug.

Dar liūdniau įsigijusiems JAV ryšio tiekėjams „Verizon“ arba „Sprint“ skirtus telefonus – jie veikia ne GSM, o CDMA tinkle, tad jokių galimybių juos pritaikyti Lietuvos tiekėjams nėra.

Ieškant įrenginio „eBay“ prierašas komentaruose „Bad ESN“ reiškia ne tik tai, kad telefoną bus labai sunku prikelti iš mirusiųjų, bet ir tai, kad jis buvo skirtas CDMA tinklui ir dabar tiekėjas jį blokavo (GSM tinkle tas pat būna užblokavus IMEI).

Kiti du didieji JAV tinklai – „AT & T“ bei „T-Mobile“ – naudoja įprastą GSM standartą, jų telefonai bent jau turi SIM korteles ir gali veikti 2G bei 3G tinkluose.

Universalūs modeliai

Faktiškai visi brangių telefonų gamintojai siūlo universalius atrištus įrenginius. Pvz., galima JAV „eBay“ nusipirkti gamykliškai atsietą „iPhone 6“ su 16 GB vidinės atminties. Jis veikia 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 13, 17, 18, 19, 20, 25, 26, 28, 29, 38, 39, 40, 41 LTE kanaluose, tad puikiai dirbs Lietuvoje.

Kaina – 610 dolerių. Pridėkime siuntimą (32 doleriai), muitą bei PVM (110 dolerių). Galutinė kaina – 681 euras. Lietuvoje „iDeal“ kaina – 709 eurai. Pridėjus galimas garantinės priežiūros problemas, išties sutaupyti pavyks tik tada, jei turite kokį giminaitį, kuris tą telefoną jums atgabens lagamine.

* 2G ryšys visame pasaulyje, išskyrus JAV, vyksta 900 ir 1800 MHz dažniu. JAV naudojami 850 ir 1900 MHz dažniai. Neradome telefonų, nepalaikančių bent trijų iš šių dažnių. 3G ryšys Lietuvoje vyksta 2100 MHz dažniu, tai standartinis dažnis Europoje ir absoliuti dauguma telefonų pasaulyje jį palaiko.

P.S. O kas tam „Asus Zenfone 5“?

Daugelis „Asus Zenfone 5“ nepalaiko 4G ryšio, nors yra ir palaikančių modelių. 3G interneto ryšys turėtų veikti Lietuvoje be problemų. Jei neveikia, siūlytume pirmiausia pamėginti SIM kortelę įdėti į kitą lizdą. Įrenginys palaiko dvi SIM korteles, bet 3G veikia tik su viena iš jų.

Kita galimybė – pamėginti paieškoti tinklo nustatymuose, koks nustatytas ryšio tipas. Gal pakaks perjungti iš 2G į 3G. O jei telefonas LTE, bet nepalaiko lietuviškų dažnių, perjungti iš 4G į 3G ryšį.

Ką nors tiksliau galima pasakyti tik žinant, kokia konkrečiai yra šio modelio serija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.