„Windows 10“ diegs neatsiklausę. Kaip to išvengti?

Turi kompiuterį su „Windows 7“ ar kita „Microsoft“ operacine sistema, esi tuo patenkintas ir visiškai nenori „Windows 10“? Jei naiviai manai, kad pakaks neišreikšti noro atsinaujinti ir tai neįvyks, labai klysti. Nuo kitų metų pradžios „Microsoft“ keičia sistemos atnaujinimo politiką, tad kompiuteris greičiausiai atsisiųs ir įsidiegs „Windows 10“ nė neatsiklausęs savininko leidimo. Tiesa, yra vienas būdas to išvengti.

„Windows 10“ tikrai nėra kažkuo ydinga operacinė sistema, tačiau žmonės juk turi teisės jos nenorėti.<br>A.Lukošiaus nuotr.
„Windows 10“ tikrai nėra kažkuo ydinga operacinė sistema, tačiau žmonės juk turi teisės jos nenorėti.<br>A.Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 3, 2015, 1:35 PM, atnaujinta Oct 6, 2017, 1:35 AM

„Microsoft“ pripažino, kad planuoja pradėti automatini savo vartotojų kompiuterių operacinių sistemų atnaujinimą. Nuo kitų metų pradžios visi kompiuteriai, kuriuose sukasi „Windows 7“ ar „Windows 8“ operacinės sistemos, automatiškai siųsis ir pradės diegti „Windows 10“.

„Mūsų tikslas, kad vartotojai rinktųsi ir mėgtų „Windows“, – savo tinklaraštyje rašo besigirianti rekordiniu „Windows 10“ populiarumu „Microsoft“.

Iš pirmo žvilgsnio pokytis nėra labai didelis – nuo pat pradžių siūlyta kaip „pasirenkamas atnaujinimas“ (angl. „Optional update“), nuo kitų metų pradžios „Windows 10“ bus perkelta į „rekomenduojamų atnaujinimų“ (angl. „Recommended Update“) kategoriją.

Tačiau tokia, atrodytų, smulkmena viską keičia iš esmės.

Mat praktiškai visi kompiuterių su legalia „Windows“ operacine sistema savininkai ir dauguma nelegalių „Windows“ naudotojų nustatymuose yra nurodę, kad rekomenduojamus atnaujinimus kompiuteris siųstų ir diegtų pats.

Taigi, nepakeitus įprastų nuostatų, „Windows 10“ į jūsų kompiuterį bus atsiųsti be jokio jūsų leidimo. Tiesa, operacinė sistema prieš pradėdama tokį rimtą atnaujinimą paklaus, ar tikrai norite jį tęsti, tačiau net atsisakius atsiųstas atnaujinimas jau glūdės kažkur failų sistemoje ir vis įkyriai „belsis“ prašydamas leidimo veikti.

Aišku, mes ir rekomenduojame atsinaujinti – „Windows 10“ vis tiek priklauso ateitis, ši sistema nėra kažkuo išskirtinai bloga, be to, jei naujovė nepatiks, dar turėsite 31 dieną apsigalvoti ir grįžti prie anksčiau naudotos operacinės sistemos versijos.

Paprastas būdas to išvengti – kompiuterio nustatymuose nurodyti, kad prieš siunčiant ir diegiant rekomenduojamus atnaujinimus būtinas jūsų leidimas. Taip galėsite kontroliuoti „Windows 10“ atsiuntimą, tačiau ir vargo turėsite gerokai daugiau (reikės patiems sekti, ką atnaujinti, o ko – ne).

Jei tikrai nenorite atsinaujinti, nenorite, kad kompiuteris siųstų tuos „Windows 10“ atnaujinimus, jus erzina tas įkyrus skatinantis atsinaujinti operacinę sistemą langelis ekrano kampe, viską galite išspręsti atsisiuntę paprastutę programėlę „GWX Control Panel„. Netikrinome, kaip ji veikia, tad jokių garantijų nesuteiksime. Tačiau, jei labai reikia, naujausia jos versija ne tik panaikina „Windows 10“ reklamą, bet ir leidžia ištrinti numatytų atsisiuntimų nuorodas. Instrukciją kaip naudotis ir iš kur parsisiųsti rasite čia.

„Microsoft“ pažadėjo gerokai supaprastinti atsinaujinimo į „Windows 10“ procesą ir piratams. Jau dabar JAV piratinių „Windows“ savininkai gali įsigyti legalią naują operacinę sistemą vienu pelės paspaudimu. Tiesa, interneto piratams teks susimokėti, tačiau jokių kitų kliūčių nebeliks.

Galima įtarti, kad ši patogi naujovė – dar viena lazda su dviem galais. Piratinių „Windows“ savininkų kompiuteriai taip pat galės pradėti automatinį sistemos atnaujinimą ir, galiausiai, pareikalauti įvesti legalų prisijungimo raktą. Aišku, suteikdami galimybę labai patogiai jį įsigyti už kelis šimtus dolerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.