Nenaudokite telefono lauke – bus tik blogiau

Žiema – ne pats maloniausias metų laikas elektronikai. Tuo, ko gero, jau spėjote įsitikinti, jei pastarosiomis dienomis bandėte pamaigyti išmanųjį telefoną lauke. Net visiškai įkrautas telefonas spaudžiant -20 °C šalčiui gali pareikšti, kad akumuliatorius išsikrovė, ir išsijungti. Ką daryti, kad nepakenktumėte įrenginiui?

Jei lauke jums per šalta, taip pat jaučiasi ir jūsų telefonas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jei lauke jums per šalta, taip pat jaučiasi ir jūsų telefonas.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-01-05 12:15, atnaujinta 2017-06-11 21:43

Mūsų visų telefonuose, nešiojamuosiuose ir planšetiniuose kompiuteriuose bei kituose įrenginiuose esančios ličio jonų baterijos pasikliauja milijardais įkrautų atomų, kurių judėjimas sukuria mums reikalingą elektros srovę. Šis procesas patikimiausiai ir stabiliausiai vyksta kambario temperatūroje.

Krintant temperatūrai, cheminiai procesai akumuliatoriuose sulėtėja, taigi mažėja ir elektros srovė. Jei temperatūra ypač žema, srovė gali sumažėti tiek, kad jos neužteks palaikyti įrenginio veikimą.

Šaltis turi įtakos ir akumuliatoriaus talpai. Apskaičiuota, kad esant -18 °C temperatūrai ličio jonų baterija gali netekti 50 proc. talpos.

Taigi net jei išeidami iš namų telefoną visiškai įkrovėte, atsidūręs nepakenčiamai šaltoje aplinkoje jis gali tiesiog atsisakyti dirbti.

Beje, įvairių gamintojų įrenginiai gali ištverti skirtingas temperatūras. Pavyzdžiui, „Apple“ nurodo, kad jos įrenginiai geriausiai veikia esant 0–35 °C temperatūrai, o jei žala atsirado dėl aukštesnės ar žemesnės temperatūros, garantija gali būti netaikoma. Taigi lietuviai, tipinę žiemą išsinešę „iPhone“ į lauką, patys prisiima riziką.

Kiti gamintojai, tokie kaip HTC ar „Microsoft“, naudojimo instrukcijose ar tinklalapiuose nepateikia rekomendacijų dėl temperatūros. Tuo metu „Samsung“ užtikrina, kad jos gaminiai veiks nuo -20 °C iki 50 °C.

Iš principo akumuliatoriams šaltis nėra priešas. Pavyzdžiui, elektromobilių akumuliatoriai gali patikimai veikti iki -30 °C. Telefonų gamintojai į tokias technologijas neinvestavo – jie tiesiog daro prielaidą, kad šaltyje nenorėsite nusimauti pirštinių ir laikysite telefoną kišenėje.

Ką daryti?

Būdami lauke žiemą laikykite telefoną arčiau kūno – kelnių ar švarko kišenėje, striukės vidinėje pusėje ir panašiose vietose jam bus šilčiau nei, pavyzdžiui, kuprinėje ar rankinėje. Jei nebūtina, netraukite telefono ir nekankinkite jo šaltyje: akumuliatorius sustirs ir „atsirašys“ greičiau, nei įveiksite vieną „Candy Crush“ salę.

Žinoma, jei nėra kitos išeities (skambina bosas, mama ar jūs tiesiog privalote nufotografuoti savo apšerkšnijusią barzdą, kitaip niekas nepatikės, kad buvote lauke), telefonas per minutę nesuges. Tačiau pasistenkite užduotį atlikti kuo greičiau.

Jei lauke praleidžiate daug laiko ir jums būtina naudotis telefonu, pasiieškokite savo telefonui pritaikyto šilumą sulaikančio dėklo. Arba naudokite laisvų rankų įrangą. Ir jokiu būdu nepalikite telefono automobilyje – ten jis atšals greičiau, nei spėsite nusipirkti pieno su bandelėmis.

Geroji žinia – didelės žalos akumuliatoriui šaltis nedaro (kitaip nei karštis, dėl kurio sparčiau mažėja akumuliatorių talpa), o grįžus į šiltą patalpą jis vėl turėtų veikti normaliai. Tik duokite laiko įrenginiui atšilti.

Jei nėra būtinybės, neskubėkite juo naudotis – telefonas turi ne tik sušilti, bet ir išdžiūti (galbūt teko girdėti apie kondensavimosi procesą?). Jei telefonas buvo išsijungęs, verčiau palaukite, kol sušils, ir tik tuomet įjunkite.

Sušalusių telefonų nepatariama šildyti džiovintuvais, šildytuvais ar prie radiatorių – staigūs temperatūros pokyčiai didina fizinių pažeidimų riziką, o telefonuose apstu smulkių jautrių detalių.

Parengta pagal Pcworld.com, Bostonglobe.com, Time.com, CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.