Brangios šypsenėlės: kaip SMS virsta MMS

Šypsenėlės ir kiti jaustukai padeda išreikšti jausmus, tačiau gali brangiai kainuoti: senesnių telefonų modelių naudotojai įspėjami, kad kartais vietoje tekstinės SMS įrenginiai išsiunčia brangesnius MMS pranešimus.

Vietoje paprastos tekstinės žinutės MMS siunčiama ir tais atvejais, kai vartotojas joje panaudoja paveikslėlį iš specialios jaustukų klaviatūros.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vietoje paprastos tekstinės žinutės MMS siunčiama ir tais atvejais, kai vartotojas joje panaudoja paveikslėlį iš specialios jaustukų klaviatūros.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 10, 2016, 7:23 PM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:48 AM

Tokie atvejai gali pasitaikyti dėl to, kad jaustukus telefonai interpretuoja kaip paveikslėlius, todėl ir pasirenka kitokį žinutės formatą.

Daugelis mobiliojo ryšio planų suteikia teisę nemokamai išsiųsti tūkstančius SMS ar šia paslauga apskritai naudotis neribotai, taigi vartotojai dažnai nė nebeskaičiuoja siunčiamų pranešimų skaičiaus. Visgi daugiaformatės žinutės – MMS – lieka apmokestinamos papildomai. Lietuvos operatoriai už jas prašo iki 0,29 Eur.

Užsienio operatoriai įspėja vartotojus, kad kai kurie senesni telefonų modeliai (pvz., „Samsung Galaxy“ serijos S1–S4 ir „Note“ telefonai) automatiškai siunčia MMS žinutę, jei pranešime yra jausmaženklis. Su tuo gali susidurti ir ankstesnių versijų „iPhone“ savininkai, praneša Moneysavingexpert.com.

Puslapis įspėja, kad vietoje paprastos tekstinės žinutės MMS siunčiama ir tais atvejais, kai vartotojas joje panaudoja paveikslėlį iš specialios jaustukų klaviatūros.

„Kai kurios operacinės sistemos ir telefonai automatiškai konvertuoja tekstinę žinutę į daugiaformatę – tai gali nutikti bet kuriame tinkle ir nuo mūsų tai nepriklauso“, – pabrėžia bendrovė „Vodafone“.

Papildomų mokesčių galima išvengti naudojantis internetinėmis susirašinėjimo programomis (pvz., „Facebook Messenger“, „WhatsApp“, „Apple iMessage“ ir kt.). Tokiu atveju visi duomenys – tiek tekstas, tiek jaustukai ar paveikslėliai – siunčiami mobiliuoju internetu (taigi jei esate prisijungę prie „Wi-Fi“, jos bus nemokamos).

Kitas variantas – vengti jaustukų ir grupinių žinučių (pastaruoju atveju telefonas dažnai renkasi MMS formatą).

Trečias, drastiškesnis būdas – telefone išjungti MMS funkciją. „Android“ įrenginių savininkams teks ištrinti MMS pranešimų nustatymus (juos rasite: Nustatymai > Daugiau > Koriniai tinklai > Prieigos taškų pavadinimai > Jūsų operatorius), o „iPhone“ naudotojai tai gali padaryti pasirinkę „Settings“ > „Messages“ > „MMS Messaging“ > „Off“. Įspėjame, kad tokiu atveju ne tik negalėsite siųsti MMS, bet gali sutrikti ir šių pranešimų skaitymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.