Ieškote „Android“ telefono? Privalote tai žinoti

Rinkdamiesi naują išmanųjį telefoną vertiname jo kameras ir ekraną, procesoriaus spartą, grožį ir populiarumą, tačiau ar tikrai tai svarbiausia? „Apteligent“ palygino daugybę faktinių duomenų apie populiariausius „Android“ telefonų gamintojus ir pateikė ataskaitą, iš kurios puikiai matyti, kuris labiausiai stengiasi dėl savo vartotojo. Taigi, kieno telefonai stringa rečiausiai, kas operatyviausiai pateikia atnaujinimus ir kodėl Rusijoje „Android“ savininkams gyventi sunkiausia?

Kokį konkrečiai telefoną pirkti už savo sunkiai uždirbtus pinigus, dažnam – didžiulė dilema. Gal apsispręsti kiek padės ši ataskaita?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kokį konkrečiai telefoną pirkti už savo sunkiai uždirbtus pinigus, dažnam – didžiulė dilema. Gal apsispręsti kiek padės ši ataskaita?<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 22, 2016, 8:31 AM, atnaujinta May 15, 2017, 6:33 AM

Operacinės sistemos atnaujinimai

Be jokios abejonės, operatyviausiai visus „Google“ kuriamos sistemos atnaujinimus gauna „Nexus“ telefonai. Taigi juos lyginti būtų tiesiog nesąžininga, „Apteligent“ savo ataskaitoje to ir nedarė.

Todėl ir mes apsiribosime tuo, kad visiems, norintiems tą pačią dieną gauti naujausią „Android“ sistemą, rekomenduosime rinktis būtent „Nexus“ įrenginį. O jau kurį – nebrangų „LG Nexus 5x“, prabangų „Huawei Nexus 6p“ ar jau šį rudenį laukiamą naują „HTC Nexus ?“ – jūsų skonio ir piniginės reikalas.

Grįžkime prie „Apteligent“ ataskaitos, kurioje palyginti kompanijų „Samsung“, LG, „Sony“, HTC ir „Motorola“ (lygino ir ZTE, bet tai mums visai nesvarbu) laimėjimai atnaujinant savo įrenginių operacinę sistemą iš „Android 5“ į „Android 6.0“.

Gana logiška, kad čia pirmauja „Motorola“. Tiesa, dabar, kai ją įsigijo „Lenovo“, atnaujinimų sparta ėmė mažėti. O štai „Samsung“ smarkiai spustelėjo. Todėl JAV „Samsung“ savo telefonams atnaujinimus pateikia jau greičiau negu „Motorola“ ir ta sparta toliau auga.

Labai nedaug nuo abiejų lyderių atsilieka HTC. Kiek toliau liko LG, o „Sony“ velkasi gana smarkiai atsilikusi – atnaujinimus ji teikia perpus lėčiau negu lyderiai.

Tačiau taip yra JAV rinkoje. Pavyzdžiui, Indijoje vaizdas labai skiriasi – tiesiog nepavejama čia yra „Motorola“, o visi kiti atnaujina labai panašiai. Taigi pigesnius savo įrenginius tik „Sony“ atnaujina panašia sparta, kaip brangiausius, kiti tai daro gerokai lėčiau.

Nors kitų gamintojų statistikos nėra, iš savo patirties galime pridurti, kad kol kas nė karto nematėme, kad „Huawei“ būtų atnaujinusi savo telefonų operacinę sistemą – visuose sukasi ta pati, kuri buvo įdiegta pardavimo metu.

Jei į statistiką įtrauksime „Nexus“ įrenginius, vaizdas smarkiai pasikeis, todėl juos ir atskyrė. Lietuvoje „Motorola“ nėra populiari, o visų kitų atnaujinimai vyksta gana panašiai.

Lietuviams sunkiau rekomenduoti HTC telefonus – pas mus nėra aktyviai veikiančio šios kompanijos atstovo, tad daugelis aptarnavimų vyksta tik Lenkijoje, o ir lietuvių kalba HTC įrenginiuose dažnai nėra aktyvinta.

Sklinda įkyrūs ir, atrodo, pagrįsti gandai, kad netrukus ir LG Lietuvoje nebeprekiaus savo išmaniaisiais telefonais. Gaila – jų įrenginiai išties verti dėmesio. Tad lieka pamiltasis „Samsung“? Neskubėkime.

Kieno telefonai rečiausiai „lūžta“?

Kita svarbi statistika, kurią savo ataskaitoje pateikia „Apteligent“, – telefonų stabilumas. Rinkdami duomenis jie analizavo tik populiariausių programėlių, kuriomis per dieną naudojasi bent pusę milijono aktyvių vartotojų, duomenis. Tokios programėlės dažniausiai yra kur kas stabilesnės, labiau ištobulintos ir pritaikytos visiems įrenginiams.

Be to, jomis dažniau naudojasi naujų įrenginių savininkai, tad įvairios nuolat stringančios senienos statistikai įtakos nedaro. O tai išties labai pakenktų „Samsung“ ar HTC – žmonės vis dar turi daug labai senų šių kompanijų telefonų.

Ir čia statistika pateikia tikrą netikėtumą. Pasirodo, rečiausiai „užlūžtantys“ yra „Sony“ išmanieji telefonai. Nors populiarumu jie ir nepasižymi, operacinė sistema atnaujinama lėčiausiai, „Sony“, atrodo, kainą užsikėlė ne veltui.

Tiesa, nuo jos labai mažai atsilieka kur kas pigesnius telefonus siūlanti „Motorola“. Po jos, anot „Apteligent“ ataskaitos, seka HTC, o „Samsung“ ir „LG“ dalijasi ketvirtąją vietą. Tiesa, šių kompanijų modelių įvairovė didžiausia, tad aukštesnis procentas žemesnės klasės telefonų.

Išskirtiniai ir tokie patys

Dar vienas parametras, kurį analizuoja „Apteligent“ ataskaita, nėra tiesiogiai susijęs su telefonų gamintojais. Pateikta rinkų analizė rodo, kurioje šalyje kokie „Android“ telefonai paplitę labiausiai.

Rusijoje – didžiausia „Android“ telefonų mišrainė. Čia paplitę 230 skirtingų gamintojų telefonų modeliai ir nė vienas jų nėra užvaldęs bent kiek didesnės rinkos dalies. Todėl net tai, kad Rusijoje populiariausias telefonas yra „Asus“ gaminamas „ZenFone2“, pernelyg nestebina. Jis užima vos 5,23 proc. rinkos – trapi lyderystė.

Palyginkime: populiariausias „Android“ telefonas JAV – „Samsung Galaxy S5“ – užima 12 proc. tos šalies rinkos. O Australijoje tą patį telefoną turi 48 proc. gyventojų.

Galbūt iš pirmo žvilgsnio demokratiška įvairovė atrodo smagiau, negu vieno gamintojo dominavimas , tačiau realiai Rusijos (antrojoje vietoje likusios Ukrainos, trečiojoje – Čekijos, Kinijos, Graikijos, Meksikos ir t.t.) vartotojai dėl to tik nukenčia.

Mat programėlių kūrėjai dažnai fiziškai negali užtikrinti, kad jos vienodai stabiliai veiks su visais įmanomais įrenginiais. Todėl, nors ir kokia patraukli perspektyva turėti egzotišką, nebrangų, bet pasižymintį labai gerais parametrais įrenginį, jis nebūtinai suteiks džiaugsmo.

Norint rečiau išlaidauti ir patikimiau jaustis, geriau rinktis kuo populiaresnio gamintojo kuo populiaresnį modelį – tiesiog problemos ten bus greičiau šalinamos, nes vartotojai jas greičiau pastebės. Ir trečių gamintojų priedai veiks stabiliau, ir taisyti bus paprasčiau. Taigi galime džiaugtis, kad nepatenkame net tarp dvidešimties šalių, kuriose įrenginių įvairovė didžiausia.

Tiek faktų. Tikimės, jie šiek tiek padės apsispręsti, kokio gamintojo telefoną rinktis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.