Lietuvis sulaukė įtartino skambučio iš „Microsoft“

Žinomų kompanijų atstovais apsimetantys sukčiai bando įvairias mulkinimo priemones. Populiariausias jų vilionių būdas išlieka nepageidaujami el. laiškai, tačiau vartotojai į juos vis rečiau reaguoja rimtai, todėl taktikos keičiasi. Aukų prie kompiuterio ekrano nusikaltėliai ieško net telefonu.

„Microsoft“ atstove Liza prisistačiusi moteris nespėjo išvardinti nurodymų Algirdui – nutrūko ryšys.<br>123rf nuotr.
„Microsoft“ atstove Liza prisistačiusi moteris nespėjo išvardinti nurodymų Algirdui – nutrūko ryšys.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2016, 1:33 PM, atnaujinta May 9, 2017, 3:09 PM

Keisto skambučio antradienį sulaukė Lrytas.lt skaitytojas Algirdas Gulbinas. Į jo norvegišką telefono numerį paskambino „Microsoft“ atstove iš JAV prisistačiusi moteris. Tiesa, įtarimų vyrui sukėlė jau tai, kad skambinta buvo iš norvegiško numerio.

„Ji pareiškė, kad į mano kompiuterį laužiasi internetu. Paprašė nuspausti vienu metu „Windows“ ir R mygtukus. Kadangi tuo momentu nesusikalbėjome, labai greitai ryšys atsijungė. Taip ir neišgirdau, kokią komandą reikėjo įrašyti į laukelį.

Fone girdėjosi, kad tas „skambučių centras“ dirba pilnu pajėgumu, nors daugumos skambučių centrų operatoriai dirba geromis sąlygomis ir jokių pašalinių garsų neišgirsi. Šiuo metu esu Lietuvoje, tuo labiau, manau, mano kompiuterio ID nesusietas su mano vardu ar telefono numeriu“, – pastebėjimais dalijosi Algirdas.

„Microsoft Lietuva“ vadovas Ainis Kavaliauskas patvirtino, kad skaitytojas sulaukė sukčių skambučio. Anot jo, „Microsoft“ su savo vartotojais niekada nesusisiekia pati ir nepasisiūlo suteikti neprašytos techninės pagalbos – iškilus problemos vartotojai į „Microsoft“ turi kreiptis patys.

„Šiuo atveju skambinantieji bando išvilioti asmeninę vartotojo informaciją ar gauti prieigą prie jo kompiuterio. Todėl vartotojai, sulaukę tokio skambučio, turėtų nevykdyti skambinančiojo instrukcijų, o apie patį skambutį informuoti teisėsaugos institucijas“, – sakė A.Kavaliauskas.

Apkvailinę vartotojus, programišiai gali imtis įvairių veiksmų:

* Priversti kompiuteryje įdiegti kenkėjiškų programų, kurios rinktų jautrią informaciją (pvz., interneto bankininkystės prisijungimo duomenis), užkoduotų kompiuterio duomenis ir pareikalautų išpirkos ar pridarytų kitokių nemalonumų;

* Įtikinti vartotojus apsilankyti teisėtose svetainėse (pvz., Ammyy.com) ir įdiegti programinę įrangą, kuri jiems suteiktų nuotolinę prieigą prie kompiuterio;

* Išvilioti kreditinės kortelės duomenis;

* Nukreipti į žalingus tinklalapius, kuriuose gali būti prašoma įvesti asmeninius duomenis arba įdiegiami virusai.

Daugiau informacijos apie šį apgaulės būdą galite rasti čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.