Ilgai spoksantiems į išmanųjį: paprastos taisyklės, kurių privalu paisyti

Šiandien, žiūrėdami į išmaniųjų telefonų ekranus, žmonės per dieną praleidžia ne vieną valandą. Šiuolaikiniam žmogui telefonas yra ne tik įrankis, skirtas pramogoms ar bendravimui – daugeliui tai neatsiejama kasdienio darbo dalis. Vargu ar valandų skaičių, praleistą žiūrint į išmaniojo ekraną, pavyks sumažinti, tad tokiu atveju labai svarbu apsaugoti regėjimą. Pateikiame svarbiausias taisykles, kurių laikantis pavyks tą padaryti. 

 Žiūrėdami į telefono ekraną mes mirksime tris kartus mažiau, negu iš tikrųjų turėtume.<br> 123rf nuotr.
 Žiūrėdami į telefono ekraną mes mirksime tris kartus mažiau, negu iš tikrųjų turėtume.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 14, 2017, 10:07 AM

20–20–20 taisyklė

Jeigu užduočių atlikimui ar pramogoms išmaniajame kasdien skiriate ne vieną valandą, turėtumėte žinoti, kad retkarčiais reikalingos reguliarios pertraukos. Akių poilsiui geriausiai tinka taisyklė 20–20–20. Jums tereikia kas 20 minučių pakelti akis nuo ekrano ir susirasti mažiausiai už 20 metrų esantį objektą, į kurį reikia žiūrėti 20 sekundžių. Tokiu būdu ne tik pailsinsite savo akis nuo ekrano, bet ir jas mankštinsite. Laikui bėgant atlikdami šį pratimą turėtumėte pajusti gerokai mažesnį akių nuovargį. 

Pažabokite mėlynąją šviesą

Mūsų dienomis daugeliui sunku atsispirti ir neperžvelgti socialinių tinklų naujienų prieš pat užmiegant, tačiau niekas nesusimąsto, kad tai gali turėti įtakos miego kokybei, o kartu tai nėra naudinga ir akims. Todėl žmonėms rekomenduojama naudoti tuos įrenginius, kurie turi mėlynosios šviesos blokavimo funkcijas. Šia savybe pasižymi aukščiausios klasės technologijų gamintojų įrenginiai, pavyzdžiui, naujausi „Apple“, „Samsung“ ar „Huawei“ išmanieji telefonai. Ekrano spalvas leidžia reguliuoti ir specialios programėlės, tokios kaip „Twilight“

Jeigu tokios galimybės neturite, belieka nesinešti išmaniojo į lovą su savimi prieš pat poilsį – kitaip, tikėtina, pagundai neatsispirsite. 

Mirksėkite ir nepamirškite saugaus atstumo

Žiūrėdami į telefono ekraną mes mirksime tris kartus mažiau, negu iš tikrųjų turėtume, todėl tiesiog privalote to neužmiršti. Nuolatinis ir dažnas mirksėjimas apsaugo jūsų akis nuo išsausėjimo ir sumažina jų dirginimą. O saugus atstumas akims tarp jų ir išmaniojo telefono ekrano turėtų būti mažiausiai 40 centimetrų. Jeigu toks atstumas atrodo per didelis – ne bėda. Tereikia pasididinti teksto dydį – tai ne tik išspręs galimą bėdą, bet ir dar labiau palengvins akių darbą. Galbūt priprasti bus sunku, tačiau jūsų akys, neabejotinai, jums padėkos!

Pasirinkite tinkamą kontrasto lygį

Pernelyg šviesus ar tamsus ekranas suteikia ne tik nereikalingo streso jūsų akims, bet ir trukdo susikaupti. Norėdami to išvengti, kuo skubiau eikite į savo išmaniojo telefono nustatymus ir sureguliuokite savo ekrano ryškumą – juk tamsiu paros metu nereikalinga ryški ekrano šviesa, kuri tik bereikalingai vargins akis. Kita vertus, naujausi telefonai dažniausiai patys reaguoja į aplinkos apšvietimą ir atitinkamai sureguliuoja reikiamą šviesos kontrastą, tad tiesiog patikrinkite, ar ši funkcija įrenginyje įjungta. Beje, kartais naudingas ir telefono ekrano nuvalymas drėgna servetėle – nepatikėsite kiek purvo ant šio jūsų kasdienio palydovo galite surinkti! Visas ekrane esančias detales matysite kur kas geriau, o kartu ir nesukelsite papildomo vargo savo akims. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.