Įdomioji fizika: kaip grandinėlė įveikia gravitaciją?

BBC mokslinių rubrikų vedėjas Steve'as Mouldas atkreipė interneto naršytojų dėmesį svetainėje „YouTube“ patalpintu vaizdeliu, kuriame matyti, kaip 50 metrų metalinė grandinėlė trumpam pakyla į viršų prieš nukrisdama žemyn.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 17, 2014, 12:52 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 10:22 AM

Šį keistą reiškinį paaiškinti pasišovė profesorius Markas Warneris ir daktaras Johnas Bigginsas. Jie teigia, kad šios keistos kilpos susidarymas priklauso ne nuo inercijos, pagreičio ir svorio, kaip manė eksperimento autorius S.Mouldas, o nuo jėgos, nukreiptos į viršų. Ši jėga susidaro dėl sąryšio su vis dar likusia grandinėlės dalimi stikliniame inde.

Kitaip tariant, kai gravitacija traukia ją žemyn, grandinėlė pati stumiasi aukštyn ir šios priešiškos jėgos sukuria „fontano efektą“.

Vis dėlto, mokslininkų pateiktas modelis nepaaiškina, kas sukelia grandinėlės viršuje susidarantį bangavimą ir sukimąsi. Tai palieka erdvės S.Mouldo spėjimui, kad grandinėlei kylant, virpesius sukelia jos trankymasis į stiklainio briaunas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas