Po Grenlandijos ledu rastas milžiniškas vandens rezervuaras

Tarptautinė tyrėjų komanda rado milžinišką vandens rezervuarą po pietrytinės Grenlandijos ledu. Jis buvo atrastas darant gręžinį sniego kaupimosi tyrimų tikslais.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 22, 2014, 11:42 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:06 AM

Ši milžiniška vandens talpykla užima maždaug 70 tūkstančių kvadratinių kilometrų plotą – tai šiek tiek didesnis plotas nei Lietuvos teritorija (mūsų šalies plotas yra apie 65 tūkst. kvadratinių kilometrų).

Mokslininkai mano, kad stora sniego danga apsaugo šį vandeningąjį gelmių sluoksnį nuo žemos žiemos temperatūros, todėl vanduo jame lieka skystas ištisus metus. Šiltesniuoju metų laiku šis požeminis vanduo maitinamas sniego tirpsmo vandeniu.

Tyrimo bendraautorė dr. Lora Koenig iš NASA Goddardo kosminių skrydžių centro kartu su kolegomis tyrė fizines šio vandens rezervuaro savybes.

Mokslininkai tyrimams naudojo vandeniui atsparų termoelektrinį grąžtą, kad ištirtų ledo tankį bei į gręžimo skyles nuleido strypus su temperatūros jutikliais. Jie nustatė, kad vandeningojo sluoksnio temperatūra siekia 0 laipsnių pagal Celsijų.

Vandeningas sluoksnis – tai požeminis, vandenį talpinantis uolienų (žvyro, smėlio ir kt.) sluoksnis. Tyrėjai nustatė, kad jo viršus yra 12 metrų gylyje, o apačia siekia 37 metrų gylį. Numatomas šio rezervuaro tūris yra maždaug 140 gigatonų.

Jei šis vanduo staiga išsiveržtų į vandenyną, jūros lygis pakiltų 0,4 milimetro.

Tyrimo ataskaita buvo paskelbta leidinyje „Nature Geoscience“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.