Revoliucinė membrana užtikrins amžiną širdies plakimą

Tai – ne kokia nors eksperimentinės išmaniosios braškių rūšies uoga. Taip atrodo iš kūno išimta plakanti triušio širdis. Ji gyva ir kraują varinėja pati. Visa tai – dėl revoliucinės elektroninės membranos, kuri, galbūt, netolimoje ateityje išgelbės ne vieno iš mūsų gyvybę. Tada širdis idealiai plakti galės labai ilgai.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Mar 3, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 6:24 PM

Ploną, prie širdies prijungiamą membraną išrado Ilinojaus ir Vašingtono universitetų mokslininkai. Žmonių širdis ji gali pasiekti jau po 10–15 metų.

Membrana pagaminta taip, kad idealiai atitiktų triušio širdies pavidalą. Triušiui dar gyvam esant tyrėjai nuskenavo širdį ir suprojektavo trimatį triušio širdies modelį. Trimačiu spausdintuvu širdies modelis buvo atspausdintas ir tapo „kurpaliu“ triušių širdžių membranoms. Po to triušio širdis buvo išimta iš kūno ir sujungta su membrana. Nuo tada ji plaka idealiai tolygiai.

Anot Ilinojaus universiteto mokslininkų, ši membrana yra tarsi dirbtinė širdplėvė – širdį dengianti natūrali membrana.

„Skirtumas tas, kad dirbtinė membrana prijungta prie pažangiausių technologijų, kurios fiksuoja širdies plakimo parametrus ir, esant poreikiui, juos reguliuoja“, – pasakoja vienas iš projekto autorių Johnas Rorgersas.

Vašingtono universiteto biomedicinos inžinierius Igoris Efimovas sako, kad tai yra milžiniškas pasiekimas. Aukso spalvos grandinėlės yra jutikliai, nuolat fiksuojantys širdies audinių veiklą, o elektrodai preciziškai reguliuoja širdies raumenų susitraukimus.

„Kai jutikliai užfiksuoja širdies infarktą ar aritmiją, membrana gali atlikti visada būtinas terapines procedūras, – aiškina I.Efimovas. – Kitaip tariant, membrana gali stimuliuoti širdį, generuoti elektros impulsus. Visa tai – iš skirtingų įrenginio vietų ir taip, kad būtų užtikrintas optimalus širdies darbas, išvengiant aritmijos ar staigios mirties dėl infarkto.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.