Jei niežti – kasykitės priešais veidrodį

Vokiečių psichologai atrado netikėtą efektą. Pasirodo, niežulį galima apgauti: užuot kasius panižusią kūno dalį, pakanka priešais veidrodį pasikasyti neniežtinčios kūno dalies atvaizdą.

Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-03-05 18:03, atnaujinta 2018-02-15 16:38

Aiškėja, kad savo kūno suvokimu galima nesunkiai manipuliuoti, jei po ranka yra veidrodis. Christophas Helmchenas iš Liubeko universiteto (Vokietija) su kolegomis atrado įdomią psichologinę iliuziją: žmogus gali numalšinti poreikį pasikasyti, jei jis priešais veidrodį pasikasys visai kitą, neniežtinčią vietą.

Tyrėjai į 26 savanorių tiriamųjų (vyrai) dešines rankas suleido histamino, kuris sukelia alerginę reakciją ir stiprų niežulį. Injekcijos vietoje kiekvienam tiriamajam paraudo oda. Lygiai tokią pat dėmę tyrėjai nupiešė ant tiriamųjų kairiųjų rankų.

Po to kiekvienam eksperimento dalyviui kasė pirma dešinę, o paskui kairę ranką – toje vietoje, kur atsirado arba buvo nupiešta dėmė. Kaip ir buvo tikėtasi, kasant dešinę ranką, į kurią buvo suleista histamino, niežulys apmalšdavo. Pasikasius kairiąją ranką, palengvėjimo nebūdavo.

Kitas eksperimento etapas buvo atliekamas priešais platų, vertikaliai pakabintą veidrodį – tiriamasis stovėdavo taip, kad matydavo tik dešinės rankos atvaizdą. Iš tikrųjų veidrodyje, atlikus keletą paprastų manipuliacijų, atsispindėdavo kairė ranka.

Tiriamųjų buvo prašoma atidžiai stebėti atvaizdą veidrodyje, o tuo metu vienas iš tyrėjų paeiliui kasė abi tiriamųjų rankas. Šįkart kiekvienas tiriamasis niežulio apmalšimą dešinėje rankoje juto tada, kai tyrėjas jam kasydavo neniežtinčią kairę ranką.

Nors „fantominio pakasymo“ efektas nebuvo labai žymus (niežulio apmalšimas prilygdavo maždaug 1/4 palengvėjimo pasikasius iš tikrųjų), tyrimo rezultatai parodė, kad žmogaus psichiką galima apgauti – tereikia, kad ji patikėtų jai siunčiamais klaidingais vizualiniais signalais.

Mokslininkai mano, kad šį efektą sėkmingai galima taikyti gydant įsisenėjusį niežulį – mažai ištyrinėtą susirgimą, kuriuo sergantis pacientas be priežasties niežėti pradėjusią vietą nusikaso iki kraujo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.