Švietimo ir mokslo ministras pamatė Didįjį hadronų greitintuvą

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis, Lietuvos mokslų akademijos prezidentas Valdemaras Razumas su Lietuvos mokslininkų delegacija apsilankė Europos branduolinių tyrimų centre (CERN). Formalaus vizito metu Lietuvos delegacija aplankė požeminę Didžiojo hadronų priešpriešinių srautų greitintuvo (LHC) tunelio dalį bei kompaktinį miuonų solenoido (CMS) detektorių. Būtent čia su CMS projektu dirba ir Lietuvos mokslininkai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2014, 12:05 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 10:32 AM

CERN generalinis direktorius Rolfas Dieteros Heueris pristatė pagrindinius čia atliekamus eksperimentus, naujausius dalelių fizikos atradimus ir ateityje šiam branduolinių tyrimų centrui keliamus uždavinius, taip pat meno „Arts@CERN“ programas.

Ministras D.Pavalkis akcentavo ilgametį Lietuvos fizikų ir matematikų įdirbį plėtojant CERN atliekamus eksperimentus ir pakvietė generalinį direktorių apsilankyti Lietuvoje. Susitikimo metu sutarta tęsti Lietuvos ir CERN bendradarbiavimą, kuris prasidėjo 2004 metais, kai buvo pasirašytas susitarimas dėl Lietuvos institucijų dalyvavimo CERN atliekamuose didelių energijų dalelių fizikos bandymuose.

Lietuvos delegacijos nariai taip pat apžiūrėjo CERN kompiuterių centrą, kuriame saugoma visa skaitmeninė informacija, gaunama iš organizacijoje vykdomų eksperimentų. Ministras taip pat susitiko su CERN dirbančiais Lietuvos mokslininkais ir Lietuvos fizikos mokytojais, pirmą kartą dalyvaujančiais CERN mokytojų programoje.

„Turime unikalią galimybę perteikti naujausias žinias apie materijos sandarą, Didžiojo sprogimo teoriją ir visatos plėtrą mūsų jaunajai kartai, sudominti ją naujausiais mokslo ir technologijų laimėjimais“, – susitikimo metu pabrėžė D.Pavalkis.

Ministro susitikime su Pasaulio ekonomikos forumo vykdančiuoju direktoriumi Espenu Barthu Eide diskutuota apie Lietuvos konkurencingumą globalioje ekonomikoje, švietimo vaidmenį ir jaunimo įdarbinimo galimybes, profesinio lavinimo, pameistrių programos perspektyvas. Forumo vadovybė išreiškė ketinimą ir toliau bendradarbiauti su Lietuva.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.