Mokslininkai prognozuoja civilizacijos griūtį

Moderniai civilizacijai dėl augančio ekonominio nestabilumo ir senkančių planetos natūralių išteklių artimiausiais dešimtmečiais gresia griūtis, įspėja NASA finansuotą tyrimą atlikę mokslininkai.

Net vertinant konservatyviai, reikalai pasaulyje labai greit gali pakrypti bloga linkme.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Net vertinant konservatyviai, reikalai pasaulyje labai greit gali pakrypti bloga linkme.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-17 10:48, atnaujinta 2018-02-15 09:05

Nuspėti ateitį buvo bandoma naudojant teorinius modelius ir atsižvelgiant į praeities įvykius. Matematikai nustatė, kad net vertinant konservatyviai, reikalai labai greit gali pakrypti bloga linkme.

Remiantis ankstesnių civilizacijų (pvz., romėnų, hanų ir guptų imperijos) griūtimis, tyrimo autoriai pastebėjo, kad visuomenės elitas dažnai ragino laikytis įprasto kurso, nepaisant įspėjimų apie gresiantį pavojų, kol būdavo vėlu.

„Pakilimo ir griūties procesas istorijoje cikliškai kartojasi“, – pastebėjo matematikas Safa Motesharris.

Jo tyrimas, atliktas kartu su gamtos ir socialinių mokslų ekspertais, buvo priimtas publikavimui žurnale „Ecological Economics“, praneša „Guardian“.

S.Motesharris nagrinėjo faktorius, kurie gali lemti civilizacijos griūtį, tokius kaip populiacijos augimas ir klimato pokyčiai. Nustatyta, kad jų susiliejimas gali lemti lūžį ir visuomenės skilimą į elitą ir mases.

Tyrimo ataskaitoje pabrėžiama, kad blogiausias scenarijus nėra neišvengiamas, todėl vadinamasis elitas raginamas imtis veiksmų, kad būtų atstatytas ekonominis balansas.

„Griūties gali būti išvengta ir populiacija gali pasiekti pusiausvyrą, jei gamtos išteklių eikvojimas bus sumažintas iki tvaraus lygio, o ištekliai bus paskirstyti teisingai“, – nurodo tyrimo autoriai.

Tai – ne pirmas kartas, kai mokslininkai bando įspėti apie galimai artėjančias globalaus masto negandas. Pernai skelbta, kad Stephenas Hawkingas su Didžiosios Britanijos mokslininkų komanda sudarinėja sąrašą mažos rizikos, tačiau didelę įtaką turinčių įvykių, kurie galėtų sukelti pasaulinio masto katastrofą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.