3D spausdintuvas grąžino prarastą veidą ir gyvenimą

Kol kas daugeliui lietuvių 3D spausdintuvas yra kažkas tarp žaislo ir mokslinės fantastikos. Matėme, kaip jis iš plastiko kuria žaisliukus, žinome, kad taip galima atspausdinti rakto kopiją ir skaitėme, kad kažkur taip spausdinami protezai, automobilių detalės, varikliai ir net funkcionuojančios žmogaus kepenys. O dabar ši nereali fantastika turi savo veidą – britas Stephenas Poweras tapo pirmuoju žmogumi, kuriam veidą ir normalų gyvenimą grąžino 3D spausdintuvas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 22, 2014, 1:46 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:11 AM

Pati idėja gaminti veido kaulų pakaitalus iš titano nėra nauja – įgimtus genetinius defektus turintiems žmonėms tokie protezai jau buvo gaminami ir implantuojami anksčiau. Tačiau jais būdavo sukuriama nauja žmogaus veido forma, o daktarai tik apytiksliai įsivaizduodavo, kaip veidas atrodys po operacijos.

31 m. Kardifo (Jungtinė Karalystė, Velsas) gyventojas S.Poweras tapo vienu pirmųjų, kuriam 3D spausdintuvu buvo sukurtas titaninis veido kaulo protezas ir atkurtas toks pat veidas, koks buvo iki traumos.

2012 m. Stephenas patyrė avariją vairuodamas motociklą. Nors vyrukas buvo su šalmu, jam lūžo abu skruostikauliai, sutrupėjo viršutinis žandikaulis, lūžo nosis ir skilo kaukolė.

„Nepamenu paties įvykio – atsimenu tik, kad važiuoju motociklu ir po kelių mėnesių atgaunu sąmonę ligoninėje“, – pasakojo vyras.

Nors jis pasveiko, liko smarkiai subjaurotas veidas – jis tapo nesimetriškas, viena akis nusileido žemiau. Dar prieš kelerius metus geriausi plastikos chirurgai būtų galėję kaip nors suformuoti kitokį veidą. Tačiau atsiradus 3D spausdintuvams galima padaryti kur kas daugiau.

Jau praėjusių metų lapkritį 2006 m. įkurtas Didžiosios Britanijos taikomųjų atkuriamųjų technologijų chirurgijoje centras (CARTIS) Londono mokslo muziejuje buvo demonstruojama, kaip buvo atkuriamas S.Powero veidas.

Kurti operacijos planą pradėjo chirurgas Adrianas Sugaras, mokslininkas Peteris Evansas su inžinieriais S.Peelu ir F.O’Malley. Pirmiausia kompiuteriniu tomografu buvo nuskenuota traumuoto vyro kaukolė ir kompiuteryje sukurtas veidrodinis nepažeistos veido pusės atvaizdas.

Remdamiesi gautu atvaizdu jie sudarė planą, kaip perkelti esamus sugijusius kaulus ir kokius trūkstamus fragmentus reikia pagaminti iš titano.

Tuomet 3D spausdintuvu buvo sukurtas esamos kaukolės modelis, o Belgijoje, vienoje iš kelių pasaulyje esančių specializuotų 3D spausdinimo įmonių, spausdintuvu iš medicininio titano sukurtos reikiamos dalys.

„Mes padarėme viską, liko tik atlikti operaciją. Sukurtas virtualus veido kaulų modelis, tad paciento veido simetrija turėtų būti visiškai atkurta“, – praėjusių metų lapkritį sakė P.Evansas.

Dabar, kai viskas jau atlikta ir faktiškai pasiteisino, Stephenas dėkoja chirurgams už sugrąžintą veidą ir visiškai pakeistą gyvenimą.

„Skirtumą pamačiau iškart pabudęs po narkozės. Tikiuosi dabar man nereikės slėpti veido nuo žmonių“, – sako S.Poweras.

Chirurgas A.Sugaras po 8 valandas trukusios operacijos nė neabejojo, kad 3D spausdintuvai tokiems pacientams ir jų gydytojams atvėrė iki šiol neregėtų galimybi.

„Tai tiesiog nepalyginama – gautas rezultatas nepalyginamai geresnis, negu viskas, ką darėme iki šiol. Turime galimybę darbą atlikti kur kas tiksliau. Mums nereikėjo spėlioti – iš anksto žinojome rezultatą. Šiuo metu visi pradeda mąstyti būtent taip – spėlionių nepakanka, tad pradedame naują lygmenį“, – džiaugėsi A.Sugaras.

3D spausdinimo revoliucija įvyko ir, matyt, tik laiko klausimas, kada būtent 3D spausdintuvais bus gaminami dantų protezai ir dirbtiniai sąnariai. Kada iš mūsų ląstelių bus atspausdinami akių lęšiukai ir odos audinys persodinti. Ir tai jau ne fantastika, o  realybė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.