Matematikas teigia žinąs, kaip laimėti loterijoje

Matematikas Renato Gianella iš Brazilijos teigia, kad įmanoma tiksliai prognozuoti, kokie skaičiai iškris loterijoje. Jums reikės: krūvos matematikos ir tikimybių teorijos žinių, skaičiavimo įrenginio ir... sėkmės.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-24 10:58, atnaujinta 2018-02-15 04:23

R.Gianella teigia išsiaiškinęs, kad loterijose įvairių skaičių kombinacijų iškritimo tikimybė yra skirtinga. Kitaip sakant, galima iš anksto numatyti, kokių kombinacijų iškritimo tikimybė yra didesnė, skelbia Dailymail.co.uk.

Jo paskelbtame tyrime nurodoma, kad egzistuoja modelis, galiojantis loterijoms visame pasaulyje. Jį galima nustatyti naudojant matematiko sudarytą įmantrų šabloną.

Loterija nebeturėtų būti laikoma azartiniu žaidimu, o kuo tikriausiu tikimybių teorijos ir Didžiųjų skaičių dėsnio atvaizdavimu“, – teigė R.Gianella.

Jo teorija remiasi anksčiau iškritusių skaičių kombinacijų analize. Remiantis šiais duomenimis, sudaromi šablonai skaičių sekų, kurių iškritimo tikimybė yra didesnė. Anot R.Gianella, kuo daugiau duomenų surenkama, tuo tikslesni būsimi rezultatai.

Matematikas sukūrė tinklalapį „Loto Rainbow“, kurio lankytojai gali patikrinti tam tikrų skaičių iškritimo tikimybę įvairiose loterijose visame pasaulyje (Lietuvoje žaidžiamų loterijų, deja, sąraše nėra). Taip pat pateikiami paaiškinimai, kaip sistema veikia, bet norint tai suprasti gali prireikti gilesnių matematikos žinių.

Kaip tai veikia?

Vietoje to, kad sakytų, jog vieno metimo metu gali iškristi 12 271 512 skirtingų kombinacijų, R.Gianella pasirinkimą sumažino iki 210-ies spalvotų šablonų, kurie atspindi visas galimas kombinacijas. Tuomet jis patikrino, kokia yra kiekvienos iš šių kombinacijų tikimybė.

Pavyzdžiui, jei visi pasirenkami šeši skaičiai yra nuo 1 iki 9, jų laimėjimo tikimybė yra 0,0007 proc., kadangi su šiais skaičiais galima sudaryti tik 84 kombinacijas. Tačiau jei pasirenkami skaičiai iš viso „raciono“, tikimybė padidėja iki 2,64 proc., kadangi su šiais skaičiais galima sudaryti 324 tūkst. skirtingų kombinacijų.

Atsižvelgiant į tai, kokie šablonai anksčiau krito dažniausiai, šis modelis gali padėti nuspėti skaičių kombinaciją, kurios iškritimo tikimybė sekantį kartą bus didžiausia. Žinoma, po kiekvieno žaidimo situacija kardinaliai keičiasi.

„Kiekvieno įvykio tikimybė yra susijusi su tuo, kaip dažnai jis įvyko anksčiau. O Didžiųjų skaičių dėsnis sako, kad kai įvykis pasikartoja daug kartų, jo rezultatų vidurkis turėtų būti artimas laukiamam rezultatui. Taigi žaidimai, kuriuose įvyksta daug pasikartojimų (pvz., loterijos), yra puiki erdvė tyrinėti tikimybių teoriją“, – rašoma matematiko tyrimo ataskaitoje.

Jis teigia ne sykį išbandęs savo sukurtus šablonus ir jie pasiteisino. „Metodas buvo išbandytas su daugiau nei 20 loterijų visame pasaulyje ir visais atvejais buvo parodyta, kad tam tikros kombinacijų grupės iškritimo tikimybė yra nevienoda, o tam tikros grupės turi didesnę laimėjimo tikimybę“, – teigiama tyrimo išvadose.

Įdomu, kiek loterijos bilietų R.Gianella turės nusipirkti, kol šis modelis atneš matematikui milijoną...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas