Vėžio tyrimų perversmą sukėlęs paauglys: „Nesupratau, ką darau“

Amerikiečiui moksleiviui Jackui Andrakai ranką su pagarba spaudė ne tik medicinos profesoriai, mokslininkai, bet ir JAV prezidentas Barackas Obama. Būdamas penkiolikos jis sukūrė naujovišką popierinį jutiklį, vos per 5 minutes atrandantį kasos, kiaušidžių ir plaučių vėžį. Lietuvoje viešintis 17-metis prisipažįsta, kad pirmą kartą atėjęs į modernią laboratoriją pasimetė: „Aš savęs klausiau: „Jackai, ką, po velnių, čia darai?“

Daugiau nuotraukų (1)

Gediminas Gasiulis

Apr 10, 2014, 4:51 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:13 PM

Jaunuolį mokslas domino nuo pat vaikystės: kol jo draugai kapstėsi smėlio dėžėje, Jackas pradėjo domėtis inžinerija, aplinkosauga, o būdamas 13-os ėmėsi medicinos tyrimų. „Mano šeima su mokslu glaudžiai susijusi – ko gero, galima sakyti, kad tai yra įsišakniję mūsų genuose“, – interviu Lrytas.lt sakė jis.

Ir nors buvo kitoks nei dauguma jo amžiaus vaikų, Jackas tikina nesijautęs keistuoliu atsiskyrėliu. „Mokykloje mane labai dažnai vadindavo moksliuku. Bet tada aš nustojau kalbėti apie mokslinius dalykus, – sakė J.Andrakas. – Vieniems įdomu žaidimai, sportas, o man patiko laisvalaikiu domėtis mokslu. Aišku, mano tėvai tai skatino, bet tai daugiau vyko mano iniciatyva. Aš norėjau suprasti, kaip viskas veikia pasaulyje.“

Tad kodėl pasirinko būtent mediciną, vėžio tyrimus? J.Andrakas teigia, kad šia sritimi susidomėjo po to, kai nuo kasos vėžio mirė šeimos draugas. Jis išsiaiškino, kad dažniausiai kasos vėžiu susirgę žmonės miršta, nes liga nustatoma vėlyvose stadijose. Todėl moksleivis pasiryžo tai pakeisti.

Laiškus su savo idėjomis jis išsiuntė 200 profesorių, mokslininkų ir medikų. Ir sulaukė 199 neigiamų atsakymų. Bet vienas atsakymas buvo teigiamas – Johnso Hopkinso Medicinos mokyklos profesorius Anirbanas Maitra susidomėjo iniciatyviu jaunuoliu.

Po ilgo pokalbio, A.Maitra nusprendė suteikti paaugliui galimybę ir įleido jį į laboratoriją. „Iš pradžių nesupratau, ką ten darau. Tai buvo mano pirmas kartas profesionalioje laboratorijoje ir man teko daug ko išmokti. Žinoma, padariau daug klaidų, – prisiminė J.Andrakas. – Bet galiausiai, po septynių mėnesių darbo, man pavyko sukurti produktą, kuris vos per penkias minutes gali patikrinti kasos, kiaušidžių ir plaučių vėžio riziką bei kainuoja tik tris centus.“

Kaip tai veikia? Ant jo sukurtų specialių juostelių tereikia užlašinti kelis kraujo lašus ir taip nustatomas ankstyvųjų vėžio stadijų rodiklio – mezotelino baltymo – kiekis.

J.Andrakas užsimena šiuo metu siekiantis sukurti nemokamą mobiliąją programėlę, kuri leistų patikrinti vėžio riziką tiesiog išmaniuoju telefonu. Vaikinas viliasi, kad tai realybe taps per artimiausius keletą metų.

Kuo užsiims vėliau, jis dar nenusprendė: „Kol kas neįsivaizduoju, ką noriu daryti ateityje, pasaulis labai greit keičiasi. Manau, tai bus kažkas, kas būtų naudinga pasauliui.“

Tiesa, dėl darbo laboratorijoje J.Andrakai teko praleisti nemažą dalį pamokų, bet jis tikisi atsigriebti artimiausiais metais, o vėliau pradėti studijas universitete.

„Ar nesigailiu paaukojęs vaikystę? Ne – nekeisčiau savo gyvenime nieko. Svarbiausia daryti tai, kas tau patinka, o man patiko mokslas“, – tikino pašnekovas.

Paklaustas, ką rinktųsi – šeimą ir draugus, ar karjerą – vaikinas nesutriko: „Aš esu homoseksualus, turiu vaikiną. Ir visuomet rinkčiausi šeimą. Tai tikrai svarbiausia, tam skiriu prioritetą ir dabar. Turi būti laimingas, kad galėtum dirbti produktyviai.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.