Beprotiškai genialu: saulės baterijų kelias

Geltonų plytų kelias gal ir veda į stebuklų šalį, užtat tikrus stebuklus Žemėje žada grūdintu stiklu apsaugoti saulės baterijų keliai. Jie ne tik renka nemokamą saulės energiją, bet ir išsprendžia daugybę naktimis, žiemą ar potvynių metu kylančių problemų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 8:53 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 5:23 AM

„Per mūsų gyvenimą pasikeitė daugybė dalykų, bet vienas dalykas liko toks pat: tai – keliai“, – teigia JAV kompanijos „Solar Roadways“ įkūrėjai Scottas ir Julie Brusaw.

Jų idėja – pakeisti kelius šešiakampėmis trinkelėmis, kurių viršų dengia tvirtas stiklas, o po juo – saulės elementai ir elektronika (procesoriai, lemputės, šildymo elementai ir kt.). Ant tokio kelio galėtų šviesti įspėjamieji ženklai (pvz., išbėgus laukiniam gyvūnui ar atsiradus kitai kliūčiai), žiemą jis nutirpdytų sniegą ir filtruotų lietaus vandenį.

Maža to, sumontavus tokius kelius šalia jų būtų galima perkelti elektros laidus, į kuriuos būtų atiduodama perteklinė elektros energija. Amerikiečiai skaičiuoja, kad visą asfalto paviršių JAV pakeitus jų trinkelėmis būtų pagaminama triskart daugiau elektros energijos nei suvartoja visa šalis.

Abejojančius dėl patvarumo Scottas ir Julie užtikrina, kad jų sukurta danga gali atlaikyti daugiau nei 100 tonų svorį. O daliai paviršiaus nusidėvėjus užtektų pakeisti tik tų detalių apsauginį stiklą, tad... daugiau jokių duobių keliuose!

Žinoma, saulės baterijų trinkelės galėtų pakeisti ne tik kelių, bet ir parkavimo aikštelių, dviračių plentų, šaligatvių dangą.

Tad kodėl šis projektas taip lėtai juda į priekį? Visų pirma, dėl milžiniškų kaštų.

„Solar Roadways“ teigimu, vieną plokštę pagaminti kainuoja apie 10 tūkst. dolerių (25,4 tūkst. Lt). Jomis padengti visus asfaltuotus kelius JAV kainuotų per 56 trilijonus dolerių. Papildomai kainuotų ir jų priežiūra.

Tiesa, minėta kaina – ne galutinė: jei būtų imtasi tokio grandiozinio projekto, elektronikos kaina gali išaugti, kadangi jai reikia daug retųjų metalų, kurių gavyba yra ribota ir brangi.

Be to, tokie keliai būtų naudingi ne visur: toliau nuo pusiaujo, kur saulė danguje pakyla žemiau, efektyviau veikia pakreiptos saulės baterijos, o šios visada guli plokštumoje.

Visgi bendrovės įkūrėjams optimizmo netrūksta. Jie šiuo metu renka paramą visuotinio finansavimo svetainėje „Indiegogo“. Iki kampanijos pabaigos likus daugiau nei dviem savaitėms jau surinkta per 1,8 mln. dolerių – beveik dukart daugiau nei tikėtasi.

Pinigus Julie ir Scottas Brusaw renka tam, kad galėtų pradėti masinę gamybą. Prototipą jie jau turi: iš bandomųjų detalių sulipdyta automobilio stovėjimo vieta amerikiečių kieme.

Kaip visa tai veikia, galite pamatyti šiame nuotaikingame vaizdo įraše (anglų k.):

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.