Mokslininkai išrado būdą sunaikinti uodus

Londono mokslininkai teigia atradę būdą, kaip pažaboti maliariją. Jie genetiniu būdu paveikė maliarinius uodus, kad šie susilauktų tik vyriškos lyties palikuonių. Taip siekiama gerokai sumažinti šių kenkėjų populiaciją.

Daugiau nuotraukų (1)

Simonas Bendžius, LRT radijas, LRT.lt

Jun 12, 2014, 10:11 AM, atnaujinta Feb 12, 2018, 10:50 PM

Kasmet nuo uodų sukeliamos maliarijos Afrikoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Apsisaugoti bandoma purškalais ir tinkleliais, tačiau britų mokslininkai tikina, kad ateis diena, kai maliariniai uodai tiesiog išnyks.

Bent jau Londono imperatoriškojo koledžo laboratorijoje taip ir nutiko. Iš uodų patinėlių DNR beveik panaikinus moterišką X chromosomą, tarp jų palikuonių vis mažėjo moteriškos lyties atstovų – tol, kol patelių neliko visai. Šitaip uodų populiacija laboratorijoje išnyko per šešias kartas.

Mokslininkai tai laiko svarbiu pasiekimu, nes žmones gelia ir maliariją neša būtent uodų patelės. Dabar laukiama, kol toks metodas – naikinti moterišką lytį – bus panaudotas ir gamtoje.

Tiesa, patys specialistai sako, kad laukia dar daug darbo, kadangi jie kol kas eksperimentavo su viena maliarinių uodų rūšimi. O Afrikoje skraido per tris tūkstančius skirtingų kenkėjų rūšių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.