Apskaičiavo, kiek informacijos įrašyta žmogaus kūne

Kiek informacijos slypi žmogaus organizme? Ne tiek jau ir daug: visam žmogaus genetiniam kodui išsaugoti pakaktų vos 1,5 gigabaito (GB). Tik tiek?

Nors mūsų kūnuose slypi neįtikėtini 60 zetabaitų informacijos, žmogui sukurti pakaktų vos 1,5 Gb.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Nors mūsų kūnuose slypi neįtikėtini 60 zetabaitų informacijos, žmogui sukurti pakaktų vos 1,5 Gb.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2014-07-04 17:07, atnaujinta 2018-02-12 05:44

Žinoma, mūsų kūnas sudarytas iš daugybės ląstelių (apie 40 trln.). Kiekvienoje iš jų – po 1,5 GB genetinės informacijos. Vadinasi, viename asmenyje yra apie 60 zetabaitų (60 ir 21 nuliukas) informacijos.

Vaizdo kanalo „Veritasium“ vedėjas teigia, kad 2020 m. visa Žemėje esanti skaitmeninė informacija sieks ne daugiau kaip 40 zetabaitų. Taigi tam, kad sukurtum visą žmogų, reikia labai daug informacijos?

Vis dėlto viskas gali būti kiek paprasčiau. 99,9 proc. mūsų organizme esančios genetinės informacijos yra absoliučiai identiška kiekvieno Žemėje gyvenančio žmogaus genomui. Unikalūs kiekvienas iš mūsų esame dėl gerokai mažesnio už zetabaitą informacijos kiekio. Unikaliems skirtumams pakaktų mažiau nei megabaito genetinės informacijos.

Štai ir viskas. Nors mūsų kūnuose slypi neįtikėtini 60 zetabaitų informacijos, žmogui sukurti pakaktų vos 1,5 GB. O individualius mūsų skirtumus lemia juokingas megabaitas.

Detalūs skaičiavimai pateikiami vaizdo siužete:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.