Kompiuteriniai žaidimai vaikams duoda ir naudos

Švedijos Geteborgo ir Karlstado universiteto mokslininkų atlikta studija parodė, kad kompiuterinius žaidimus žaidžiantys vaikai anglų kalbos žiniomis lenkia savo bendraamžius, skelbia Švedijos „The Local“ naujienų portalas.

Mokslininkų teigimu, kompiuterinius žaidimus žaidžiantys vaikai kur kas geriau kalba angliškai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Mokslininkų teigimu, kompiuterinius žaidimus žaidžiantys vaikai kur kas geriau kalba angliškai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jul 9, 2014, 3:17 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 2:57 AM

Bendrame dviejų universitetų mokslininkų atliktame tyrime dalyvavo 76 dešimties ir vienuolikos metų vaikai. Apibendrinus rezultatus paaiškėjo, kad kompiuterinius žaidimus pamėgę jaunuoliai operuoja kur kas didesniu anglų kalbos žodynu.

„Pastebėjome, kad žaidimai vaidina ypač svarbų vaidmenį kalbant apie vaiko žodyną ir anglų kalbos supratimą. Pasiektas anglų kalbos žodyno lygmuo buvo neįprastai didelis“, – portalo korespondentams aiškino Geteborgo universiteto kalbų profesorė ir tyrimo bendraautorė Liss Kerstin Sylven.

Studijoje dalyvavę vaikai buvo suskirstyti į tris grupes: nežaidžiančių kompiuterinių žaidimų, šiek tiek žaidžiančių ir žaidžiančių keliolika valandų per savaitę. Jaunuoliai žurnale savaitę registravo susidūrimus su anglų kalba žiniasklaidos priemonėse. Apibendrinus tyrimo rezultatus paaiškėjo, kad daugiau laiko prie kompiuterinių žaidimų praleidžiantys vaikai yra geriau įvaldę anglų kalbą. Studija taip pat atskleidė, kad berniukai ir mergaitės turi skirtingas pirmenybes renkantis kompiuterines pramogas.

„Žaidimai, kaip „World of Warcraft“ ar „Grand Theft Auto“, reikalauja anglų kalbos išmanymo ir aktyvaus jos naudojimo. Jie populiaresni tarp berniukų, – teigė L.K.Sylven. – Mergaitės buvo linkusios žaisti mažiau ir dažniau rinkosi socialinio pobūdžio žaidimus, pavyzdžiui, „The Sims“.“

Studijos bendraautorės teigimu, nepaisant kompiuterinių žaidimų teikiamų privalumų, daugelis tėvų įsitikinę, jog jie vaikus be reikalo atitraukia nuo namų darbų.

„Egzistuoja daugybė neigiamų aspektų, kalbant apie kompiuterinių žaidimų įvaizdį, tačiau, žvelgiant iš kalbinės perspektyvos, matyti nepaneigiami privalumai. Pati nemėgstu žaidimų, ir po šios studijos mano akys tikrai buvo išpūstos“, – tikino mokslininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.