Billas Gatesas siūlo nuotoliniu būdu įjungiamą kontracepciją

Ačiū dievui, jokių savaime užsimaunančių prezervatyvų ar nežinant kodo nenusegamo nekaltybės diržo „Microsoft“ kompanijos įkūrėjas nesiūlo. Tačiau moters vaisingumą kontroliuojanti mikroschema, kuri įdiegta į kūną gali ten būti 16 metų, irgi rimta. Dar rimčiau yra tai, kad turinti kūne tokią schemą moteris galės vienu mygtuko paspaudimu įjungti ir išjungti savo vaisingumą. Fantastika? Kol kas. Įrenginį tobulinanti kompanija „MicroCHIPS“ žada pasiūlyti jį rinkai jau 2018 m.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2014-07-10 15:27, atnaujinta 2018-02-12 02:12

Billo Gateso ir jo žmonos Melindos fondas jau seniai remia kontraceptinių priemonių kūrimą ir tobulinimą. Implantuojamos kontraceptinės priemonės taip pat nėra jokia naujiena. Didžiausias jų trūkumas, kad veikia jos apie trejus metus,  be to, jei kyla noras susilaukti vaiko, reikia tą implantą šalinti, o tai gana sudėtinga.

Todėl šiuo metu Gateso fondo remiamos kompanijos „MicroCHIP“ baigiama kurti naujos kartos kontraceptinė priemonė išties atrodo revoliucinė. Pirmiausia ji veiksminga net 16 metų, antra – panorus susilaukti vaiko, reikės tik paspausti mygtuką, ir nustos veikti, kol vėl bus įjungta.

Po moters rankos, pilvo ar sėdmenų oda implantuojamas kvadratinis 20 mm pločio ir 7 mm storio įrenginys iš esmės veikia taip pat, kaip ir ligi šiol gaminti implantai – kiekvieną dieną išskiria po 30 mikrogramų nėštumą blokuojančio hormono levonogrestrelio. Kapsulėje esančio hormono pakanka šešiolikai metų.

Didžiausias „MicroCHIP“ išradimas – hermetiškai tą kapsulę uždaranti titano ir platinos plėvelė. Kai ją paveikia elektros srovė, kurią tiekia viduje esanti baterija, plėvelė laikinai ištirpsta ir, išleidusi į organizmą reikiamą kiekį hormono, vėl užsisandarina.

„Didžiausias iššūkis mums buvo sukurti tą ploną membraną, kuri veikia lyg elektros saugiklis“, – sakė „MicroCHIP“ prezidentas Robertas Farra.

Tokio implanto valdymas nuotoliniu būdu jau nebėra sudėtingas – tereikia atjungti įtampą, ir hormonas nebeišsiskirs, o vėl įjungus įrenginys veiks toliau. Be to, prireikus prie tokio implanto gydytojas galės prisijungti nuotoliniu būdu ir parinkti tinkamesnę hormono dozę.

Įdomiausia, kad Billas Gatesas ne tik finansiškai remia įrenginį kuriantį startuolį, bet ir pats pasiūlė tokio įrenginio idėją. Tai įvyko prieš porą metų, kai Gatesas su kolegomis lankė MIT laboratorijoje besidarbuojantį mokslininką Robertą Langerį. Tada Billas Langerio paklausė, ar nėra būdo sukurti išjungiamą ir įjungiamą nėštumo kontrolės priemonę moterims.

Langeris iškart prisiminė savo su kolegomis dar 1990 m. sukurtą atsiveriančios kontroliuojamos mikroschemos technologiją, teisės į kurią priklauso „MicroCHIP“.

Atrodo, šį sprendimą imtasi kurti itin laiku – juk kaip tik neseniai pasiektas tarptautinis vyriausybių, įmonių, filantropų ir pelno nesiekiančių organizacijų susitarimas siekti, kad iki 2020 m. šeimos planavimo galimybes gautų dar 120 mln. moterų pasaulyje.

Viskas būtų labai džiugu. Tik klausimas, kas atsitiks, jei tokio įrenginio nuotolinio valdymo pultelis atsidurs kokio dauginimosi maniako rankose? Arba jį gaus trisdešimties anūkų trokštanti močiutė?

Ar nebus taip, kad 2020 m. teks priimti įstatymą, reglamentuojantį, kaip elgtis su nepageidaujamais vaikais, kurie gimė dėl programišių atakos? Viešpatie, o jei vyriausybė užsimanys karo po 20 metų ir išjungs visų šalies moterų apsaugą?

Ir tos paklaikusios akys vieną rytą pakėlus telefono ragelį:

„Tu man nesakei, kad esi be saugiklio!“

„Aš esu su. Bet tu naktį primynei nuotolinį pultelį ir jį išjungei!“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.