Prie ekstremalių klimato pokyčių teks įprasti

2014 m. rugpjūčio 1 d. 13:40
lrytas.lt
Naujoje mokslininkų ataskaitoje skelbiama, kad kylant pasaulinei temperatūrai daugėja ir ekstremalių klimato pokyčių, anomalijų. Ilgo laikotarpio duomenų analizė leidžia manyti, kad ateityje tai taps įprasta.
Daugiau nuotraukų (1)
Tokias išvadas skelbia Šiaurės rytų universiteto (Bostonas, JAV) tyrėjai Evanas Kodra ir Auroopas Ganguly, pirmą kartą panaudoję kompiuterinius įrankius ir didelių duomenų (angl. big data) analizę tam, kad išsiaiškintų klimato pokyčių įtaką.
Anot jų, ateityje vis dažniau bus pasiekti nauji karščio ir šalčio rekordai, o prie nuolatinių klimato ekstremalumų teks įprasti. Mat juos lemia natūralūs procesai, o klimatui šylant situacija keistis neturėtų, rašo Phys.org.
„Vien tai, kad kažkurie metai yra vėsesni nei pastarojo dešimtmečio vidurkis, nepaneigia globalinio atšilimo hipotezės“, – aiškino E.Kodra.
Žemės klimatas yra uždara sistema, tad kiekvienas pokytis sulaukia atoveiksmio. Pavyzdžiui, jei kažkurie metai yra karštesni nei įprasta, dėl spartesnio ledo tirpsmo ateinanti žiema gali būti vėsesnė, o tai turi įtakos ir kitiems metų laikams.
Mokslininkai analizavo naujausius orų stebėjimų duomenis ir lygino juos su skirtingais klimato pokyčių modeliais, išskirdami jų privalumus ir trūkumus.
A.Ganguly pastebėjo, kad jų tyrimo rezultatai reikšmingi ne tik mokslininkams, bet ir visuomenei. Pavyzdžiui, žinodami, kad netikėti temperatūrų šuoliai bus vis dažnesni, tam iš anksto gali ruoštis žemės ūkio, sveikatos, draudimo ir kiti sektoriai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.