Afrikoje vidury dykumos mistiškai atsirado ežeras

Šiaurinėje Afrikos dalyje, Tunise, po dykumą klaidžioję piemenys nustėro: ten, kur anksčiau buvo tik smėlis ir viena-kita žolė tyvuliavo ežeras. Tai nebuvo miražas, o mistiškai atsiradęs vandens telkinys traukia būrius turistų ir vietinių.

Naujai atsiradusį tvenkinį, kurį vietiniai vadina Gafsos ežeru, sudaro per milijonas kubinių metrų vandens, o jo plotas viršija hektarą.<br>„Facebook“/„Lac De Gafsa“ nuotr.
Naujai atsiradusį tvenkinį, kurį vietiniai vadina Gafsos ežeru, sudaro per milijonas kubinių metrų vandens, o jo plotas viršija hektarą.<br>„Facebook“/„Lac De Gafsa“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-08-05 12:52, atnaujinta 2018-02-11 13:08

Kada ir kaip šis ežeras atsirado nėra žinoma. Pirmą kartą jis buvo pastebėtas prieš maždaug tris savaites, o geologai sugalvojo tik vieną galimą paaiškinimą: požeminis vanduo į paviršių iškilo dėl seisminio aktyvumo, sugriuvus natūraliai užtvankai, rašo Independent.co.uk.

Paprasti žmonės ieško kitokių mistiško įvykio paaiškinimų. „Vieni sako, kad tai yra stebuklas, o kiti tai vadina prakeikimu“, – „France 24“ sakė žurnalistas Lakhdaras Souidas.

Naujai atsiradusį tvenkinį, kurį vietiniai vadina Gafsos ežeru, sudaro per milijonas kubinių metrų vandens, o jo plotas viršija hektarą. Vandens gylis vietomis siekia net 10–18 metrų.

Ežere jau spėjo išsimaudyti šimtai žmonių, kai kurie nebijo net šokinėti į vandenį nuo aukštų uolų. Jų nebaugina ir įspėjimai, kad maudytis čia gali būti pavojinga – iš pradžių buvęs mėlynas, dabar vanduo pažaliavo dėl galimai nuodingų dumblių. Maža to, vanduo gali būti net radioaktyvus, mat netoliese yra fosfatų kasykla, o fosfatai dažnai randami kartu su radioaktyviaisiais uranu ir toriu.

Visgi orui įkaitus iki 40 laipsnių pagal Celsijų, dažnas neatsispiria pagundai atsigaivinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.