Iš įšalo kylantis metanas Arktyje – tuščias burbulas?

Kauno technologijos universiteto (KTU) Aplinkosaugos technologijos katedros vedėjas prof. Linas Kliučininkas nesureikšmina pirmadienį pasklidusios informacijos apie iš Arkties vandenyno dugno kylančius didžiulius metano burbulus, kurie galėtų net 20 kartų paspartinti klimato atšilimą. Jis šią žinią lygina su tais pačiais burbulais: „Ar jie subliukš, ar iškils, parodys tik laikas.“

Ar Arktyje iš įšalo išsivadavęs metanas gali paspartinti klimato atšilimą?<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ar Arktyje iš įšalo išsivadavęs metanas gali paspartinti klimato atšilimą?<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ar Arktyje iš įšalo išsivadavęs metanas gali paspartinti klimato atšilimą?<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ar Arktyje iš įšalo išsivadavęs metanas gali paspartinti klimato atšilimą?<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Technologijos.lt

Aug 13, 2014, 2:14 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 1:13 AM

Tokią žinutę socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė Danijos ir Grenlandijos geologinių tyrimų centro daktaras Jasonas Boxas. Jis pareiškė, kad metano burbulai – tokie dideli, jog šios dujos taps pagrindiniu veiksniu pasaulinio klimato pokyčių aplinkybėmis.

„Kaip ir į kiekvieną naują informaciją, taip ir į šią žiūriu šiek tiek skeptiškai. Reikia daugiau patvirtinimų, kad tokie procesai iš tiesų vyksta. Visi globalūs procesai yra taip tarpusavyje susiję, tad priežastinius ryšius nustatyti nėra taip paprasta. Todėl vieno atskiro fakto aš taip nesureikšminčiau, o bandyčiau matyti bendrą globalinio atšilimo kontekstą ir tada vertinti situaciją.

Metanas yra vienos iš šiltnamio efektą sukeliančių dujų. Jos prisideda prie klimato atšilimo, tačiau nėra pagrindinis šio proceso veiksnys. Kita vertus, metanas yra degios dujos, todėl jas galime panaudoti kaip kurą.

Gal mokslininkas ir paprovokuoti, pasireklamuoti nori, paskelbdamas tokią žinutę socialiniame tinkle. Jei tokia žinia yra paskelbiama moksliniame žurnale, tai skamba daug rimčiau, nes straipsnį matė recenzentai, jį kritikavo, vadinasi, į tokią žinią jau verta atkreipti dėmesį.

Šios žinutės aš neneigčiau, bet ir netvirtinčiau. Per mano karjerą tokių žinių yra tiek pasirodę, kad net nežinai, į ką reaguoti. Po dienos-kitos ši žinia jau bus pamiršta. O gal ir ne – laikas parodys. Pajuokaujant, tokias žinutes galima palyginti su tais iš Arkties vandenyno kylančiais metano burbulais: ar jie subliukš, ar iškils, parodys tik laikas“, – sako L.Kliučininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?