Mokslininkai atrado netikėtą vilkų ir žmonių panašumą

Užkrečiamas žiovulys yra būdingas šimpanzėms, pavianams, šunims ir žmonėms, o trečiadienį tyrėjai paskelbė, jog kad elgsena taip pat būdinga vilkams. Tai rodo, kad empatija tarp gyvūnų veikiausiai yra įprastas reiškinys.

Anot mokslininkų, gali būti, kad empatija būdinga didesniam gyvūnų rūšių skaičius negu buvo manoma anksčiau.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Anot mokslininkų, gali būti, kad empatija būdinga didesniam gyvūnų rūšių skaičius negu buvo manoma anksčiau.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-08-28 15:32, atnaujinta 2018-01-05 05:39

Tyrėjai, paskelbę savo studiją žurnale „Plos One“, buvo sutelkę dėmesį į 12 vilkų, laikomų Tamos zoologijos sode Japonijos sostinėje Tokijuje.

Per penkis tyrimų mėnesius mokslininkai stebėjo vilkus iš viso 254 valandas, sutelkę dėmesį, kas nutinka, kai vienas vilkas nusižiovauja greta kitų.

Žiovulys būdavo reikšmingai dažnesnis, kai tiriami gyvūnai pamatydavo žiovaujančius kitus gaujos narius, sakoma studijoje.

„Vilkų imlumas užkrečiamam žiovuliui buvo priklausomas nuo bendruomeninių ryšių su žiovavimo iniciatoriumi stiprumo – vilkai žiovaudavo dažniau, atsakydami į artimų bendruomeninių partnerių žiovavimą negu žiovaujant kitiems individams“, – nurodė tyrėjai.

Nors tiriama grupė buvo maža, tyrėjai sakė, kad jų išvados suteikia preliminarių įrodymų, jog užkrečiamas žiovulys yra susijęs su vilkų gebėjimu jausti empatiją.

Galbūt empatija būdinga didesniam gyvūnų rūšių skaičius negu buvo manoma anksčiau, sakė pagrindinė studijos autorė Teresa Romero iš Tokijo universiteto.

„Vilkams, kaip ir primatams bei šunims, žiovulys yra užkrečiamas tarp individų, jeigu jie yra artimai bendraujantys“, – aiškino ji.

„Šie rezultatai byloja, kad užkrečiamas žiovulys yra iš bendrų protėvių paveldėtas bruožas ir kad toks gebėjimas atskleidžia emocinį ryšį tarp individų“, – pridūrė tyrėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.