Panaudotose sauskelnėse užaugino valgomus grybus

Meksikos tyrėjų komanda sugalvojo originalų būdą, ką daryti su panaudotomis sauskelnėmis: jose užaugino grybų.

Mokslininkai teigia net paragavę panaudotose sauskelnėse užaugintų grybų – jų skonis buvo įprastas.<br>Invdes.com.mx nuotr.
Mokslininkai teigia net paragavę panaudotose sauskelnėse užaugintų grybų – jų skonis buvo įprastas.<br>Invdes.com.mx nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-06 10:08, atnaujinta 2018-02-09 17:47

Askapocalko autonominio universiteto mokslininkai teigia išsiaiškinę, kad grybai maitinasi celiulioze, kurios sauskelnėse netrūksta, skelbia Dailymail.co.uk.

Susmulkinę panaudotas ir sterilizuotas sauskelnes jie į gautą masę įmaišė kavos tirščių bei kitų organinių medžiagų, o gautoje masėje užveisė grybieną. Visa tai tyrėjai supakavo į plastikinius maišus ir laikė vėsioje drėgnoje patalpoje. Po mažiau nei trijų mėnesių pasirodė pirmieji darbo vaisiai (tiksliau, grybai), o sauskelnių celiuliozės praktiškai neliko.

Mokslininkai teigia net paragavę šių grybų – jų skonis buvo įprastas.

Tyrėjai pabrėžia, jog eksperimento metu buvo naudojamos tik prišlapintos sauskelnės.

Užaugus grybams, sauskelnių svoris ir tūris sumažėjo per 80 proc. „Tarkime, jei šią technologiją pritaikytume kilogramui sauskelnių, proceso pabaigoje jų liktų apie 200 gramų ir gautume 300 gramų grybų“, – sakė tyrėja Rosa María Espinosa Valdemar.

Tikimasi, kad ateityje šis atradimas bus naudojamas didesniu mastu, o tokiu būdu užauginti grybai galėtų būti naudojami kaip gyvulių pašaras.

Vidutiniškai vienas kūdikis sunaudoja daugiau nei 8 tūkst. sauskelnių, kol išmoksta tuštintis į puodą. Taigi jis „pridaro“ dvi tonas lėtai yrančių šiukšlių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.