Šiauliai sukirto rankomis su styginio transporto kūrėjais

Šiaulių pašonėje bus kuriama vadinamojo styginio transporto bandymų laboratorija – vakar miesto valdžia pasirašė investicijų sutartį su neregėtas investicijas ir technologinį proveržį žadančia kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“.

Daugiau nuotraukų (1)

Ričardas Vitkus

Sep 10, 2014, 8:28 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:54 PM

Pagal šią sutartį bendrovei „Rail Skyway Systems Ltd“ Šiaulių pramoniniame parke atiteks du (10,97 ha ir 19,49 ha) sklypai, kuriuose kompanija įsipareigojo per trejus metus investuoti ne mažiau kaip 60 milijonų litų, sukurti ir dešimt metų išlaikyti ne mažiau nei 150 darbo vietų.

Kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinio direktoriaus pavaduotojas Artūras Virbickas sakė, kad šie skaičiai tėra atspirties taškas, – kompanija Šiauliuose žada investuoti apie 300 milijonų eurų.

Sklypą išnuomos 99 metams

Techninį projektą per metus parengti įsipareigojęs investuotojas pažadėjo statybos darbus pradėti per pusmetį.

Žemės sklypas styginio transporto bandymų poligoną čia įkurti sumaniusiai „Rail Skyway Systems Ltd“ bus išnuomotas 99 metams.

Šiaulių miesto savivaldybė įsipareigojo pirmus dešimt metų investuotoją atleisti nuo žemės mokesčio.

Sutarčiai užtikrinti investuotojas pasižadėjo per 60 dienų pateikti milijono litų užstatą.

Pagal sutarties sąlygas, jei investuotojas per metus išsinuomotame sklype nepradėtų jokios veiklos, savivaldybė turėtų teisę nutraukti sutartį, o investuotojas per pusmetį turėtų pašalinti visus įrenginius ir statinius.

Žvilgsnis nukrypo į Lietuvą

Apie anksčiau negirdėtą styginį transportą Šiauliuose prabilta prieš gerus porą mėnesių, o žalią šviesą ateities transportą kursiančios kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ investicijai Šiauliuose uždegė rugpjūčio 28-ąją į posėdį susirinkę Šiaulių miesto tarybos nariai.

Už investicijų sutarties pasirašymą balsavo 19 posėdyje dalyvavusių politikų, prieš balsavusių nebuvo, vienas politikas balsuodamas susilaikė.

Ant specialių stygų judantis traukinys, tausojantis gamtą ir išteklius, yra ruso išradėjo Anatolijaus Junickio idėja. Šiuo projektu jis užsiima jau daugiau nei 37 metus.

Prieš kurį laiką A.Junickis buvo pradėjęs bandymus Rusijoje. Nors jo idėja sulaukė didelio susidomėjimo, išradėjas susidūrė su pasipriešinimu: laboratorija buvo suniokota.

Ieškant vietos naujai laboratorijai buvo atkreiptas dėmesys į Lietuvą. Kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinio direktoriaus pavaduotojas A.Virbickas sakė, kad Lietuvoje kurti technologinę bazę nuspręsta dėl šalies politinio stabilumo ir ekonominio saugumo.

Kompanijos įkūrimas Europos Sąjungos valstybėje suteiks galimybę dalyvauti ir jos fondų remiamuose projektuose.

Ateities planuose – 30 km stendas

„Jei viskas vyks sklandžiai, darbai prasidės jau šiemet.

Išsinuomotame sklype iškils administracinis ir laboratorijos pastatai bei du testavimo stendai – du vieno kilometro ilgio styginio transporto keliai.

Vienas kelias bus skirtas testuoti miesto, kitas - krovininį transportą“, - po sutarties pasirašymo žurnalistams paaiškino A.Virbickas.

Generalinio direktoriaus pavaduotojas taip pat paminėjo, kad į Šiaulius jau pasiruošę persikelti apie 50 inžinierių, kurie šiuo metu įmonei dirba Baltarusijoje.

Šiauliuose kuriamai laboratorijai prireiks ir inžinierių, ir architektų, ir statybininkų, nes baiminantis konkurentų šnipinėjimo statybas vykdys  sava statybos organizacija.

Ateities planuose ir 30 kilometrų styginio transporto bandymų trasos sukūrimas. Svarstoma, kad ši trasa, kuria bandomieji traukiniai lėktų 500 kilometrų per valandą greičiu, galėtų driektis Joniškio link.

Pirmąją trasą dovanotų valstybei

Sertifikavus styginį transportą, pasak kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ vadovų, Šiauliuose įkurtas bandymų poligonas darbo nepristigs – čia gali būti įkurti ir gamybos cechai.

A.Virbickas sakė, kad renkantis vietą laboratorijai buvo svarstomos kelių miestų kandidatūros. Šiauliai pasirinkti dėl didelės jo laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijos ir galimybių įmonei ateityje plėstis.

Kompanijos atstovai sakė svarstą galimybę styginio traukinio trasą įrengti ir Lietuvoje.

„Tai galėtų būti apie 200 kilometrų ilgio trasa. Bet dėl žemės nuosavybės klausimų tokios trasos nebūtų galima įrengti be valstybės pagalbos.

Galiu patikinti, kad pirmąją įrengtą trasą mes pasiruošę padovanoti valstybei, o sau pasiliktume tik 25 procentus“, - žurnalistus patikino A.Virbickas.

Kompanijos vadovas – Rusijos pilietis

Kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinio direktoriaus pavaduotojas sakė, kad didžiausiu kliuviniu įgyvendinant projektą tapo tai, kad šio transporto kūrėjas ir kompanijos generalinis direktorius A.Junickis yra Rusijos pilietis.

„Jei mes būtume iš JAV,  jokių klausimų nekiltų. Galiu patikinti, kad kompanijos kapitalas yra tikrai ne iš Rusijos“, - po sutarties pasirašymo sakė A.Virbickas.

Investicijų sutartį su laikinai Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einančiu Algimantu Beinoravičiumi pasirašęs kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ generalinis direktorius A.Junickis sakė, kad tokio projekto negalėtų finansuoti jokia vyriausybė, kompanija ar koks nors oligarchas.

Projektą finansuoja investuotojai

„Mes turime 10 tūkstančių investuotojų 35 šalyse“, - apie kompanijos kapitalo kilmę paaiškino A.Junickis.

Investuotoju tampama įsigijus kompanijos akcijų. Kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ bandymų poligono Šiauliuose įkūrimas bus finansuojamas iš keturių Londone registruotų investicinių bendrovių sukaupto kapitalo.

„Šiauliuose rengiamės investuoti apie 300 milijonų eurų. Čia bus kuriamos ir plėtojamos aukštosios technologijos.

Darbo įvairių sričių specialistams bus ilgus metus. Galiu garantuoti, kad tie, kurie dabar į mūsų planus žiūri skeptiškai, bus nusivylę", - tvirtino A.Virbickas.

Investicijų sutartyje – pakankamai saugiklių?

Kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ žadamos investicijos ir naujų darbo vietų sukūrimas tapo pagrindiniais argumentais, kurie lėmė Šiaulių valdžios palankumą šiam projektui.

„Investicijų sutartyje yra sudėlioti saugikliai, mes niekuo nerizikuojame, o naudos galime sulaukti didelės“, - portalui lrytas.lt sakė Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas.

Pasak Šiaulių vadovo, sklypas, kuris bus išnuomotas kompanijai „Rail Skyway Systems Ltd“, yra atokioje vietoje, be to, jis  apleistas.

„Abejoju, ar šio sklypo būtų kam nors prireikę per artimiausius keliasdešimt metų. Be to, visą infrastruktūrą šiame sklype įrengs investuotojai.

Su kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ sudarėme standartinę investicijų sutartį, išskyrus vieną punktą, – norėdami apsidrausti paprašėme milijono litų užstato“, - sakė J.Sartauskas.

Meras jokios grėsmės neįžvelgė

Paklaustas, ar karinio aerodromo, kur dislokuoti NATO lėktuvai, pašonėje atsirasiantis mažai kam žinomos įmonės bandymų poligonas nekels grėsmės nacionaliniam saugumui, Šiaulių meras atsakė, kad Lietuvoje yra institucijos, kurios galės stebėti šiuos procesus ir, jei kils abejonių, užkirsti jiems kelią.

„Kadangi kompanija „Rail Skyway Systems Ltd“ yra registruota Lietuvoje, visi lėšų pervedimai jai bus matomi.

Finansinį skaidrumą užtikrins pinigų plovimo prevenciją vykdančių bankų priežiūra“, - tvirtino J.Sartauskas.

Inovacija transporto srityje?

Reklaminiame kompanijos „Rail Skyway Systems Ltd“ buklete tvirtinama, kad styginis transportas – inovacija pasaulinio transporto srityje.

Nauja transporto rūšis – ant tam tikrų kolonų ištempta styga, vežanti keleivius ir krovinius, – yra ekonomiška ir ekologiška, 8-9 kartus pigesnė už geležinkelio transportą.

Greitaeigis keleivinis styginis transportas pasiekia iki 500 km/val. greitį, miesto transporto – iki 120 km/val. greitį, o krovininis, skirtas vežti biriuosius ir skystus produktus, – iki 160 km/val. greitį.

Jei styginis traukinys kursuotų maršrutu Vilnius-Kaunas,  kelionės tikslą būtų galima pasiekti vos per 15 minučių, o kelionė iš Vilniaus iki Maskvos užtruktų vos 1 valandą 40 minučių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.