Kelionė kitapus absoliutinio nulio

Absoliutinis nulis (arba -273,15 °C) yra žemiausia temperatūros riba Visatoje, kurią pasiekusi bet kokia medžiaga visiškai sustingsta. Manoma, kad absoliutinio nulio būsena nepasiekiama – mokslinių eksperimentų metu pasiekiama tik temperatūra, kuri būna artima absoliutiniam nuliui. Vis dėlto, naujausi eksperimentai parodė, kad ypač šalti atomai (angl. ultracold atoms) pasiekia temperatūros reikšmes, esančias anapus absoliutinio nulio.

Ledo kristaluose tvarkos yra nepalyginamai daugiau nei verdančiame vandenyje, o juk ledas yra šaltesnis už karštą vandenį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ledo kristaluose tvarkos yra nepalyginamai daugiau nei verdančiame vandenyje, o juk ledas yra šaltesnis už karštą vandenį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Nov 7, 2014, 5:46 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 1:07 AM

Kelionė kitapus absoliutinio nulio bus visiškai kitokia, nei būtų galima tikėtis. Bandyti tokią temperatūrą pasiekti pašalinant iš medžiagos absoliučiai visą šilumą ir kiek įmanoma labiau sušaldyti medžiagą – ne išeitis. Sunku tuo patikėti, bet, užuot šaldžius medžiagą, reikia ją... kaitinti! Tiek, kad ji taptų neįtikėtinai karšta.

Temperatūros sąvoka labai artima netvarkos sąvokai: kuo žemesnė temperatūra, tuo daugiau tvarkos molekulių ir atomų lygmenyje. Ideali tvarka būtų pasiekta esant absoliutiniam nuliui. Savo ruožtu, didžiausia įmanoma netvarka (chaosas) būtų pasiektas kitame temperatūrinės skalės poliuje.

Ledo kristaluose tvarkos yra nepalyginamai daugiau nei verdančiame vandenyje, o juk ledas yra šaltesnis už karštą vandenį. Jei vandens molekulėms suteiktume daugiau šiluminės energijos, jos imtų judėti dar netvarkingiau ir chaotiškiau.

Tačiau labai ypatingomis sąlygomis įkaitinta sistema gali staiga pasiekti idealiai tvarkai artimą lygį, koks pasiekiamas esant arti absoliutinio nulio. Tereikia, kad būtų peržengta tam tikra riba, esanti toli toli, pliusinės šiluminių verčių begalybės link.

Peržengus tokią ribą įvyksta, galima sakyti, stebuklas – sistema staiga įgyja neigiamai absoliutinio nulio temperatūrai būdingas savybes. Jei ta sistema bus kaitinama ir toliau, joje kažkuriuo momentu įsigalės absoliuti tvarka, kuri būdinga esant neigiamam absoliutiniam nuliui. Kitaip tariant, taip bus pasiektas neigiamas absoliutus nulis.

Tenka pripažinti, kad toks to kito absoliutinio nulio pavadinimas įveda nemažai painiavos. Juk temperatūra – maksimaliai pliusinė, o pavadinta neigiamu absoliutiniu nuliu!

Jei teigiamas absoliutus nulis irgi yra taškas, kuriame liaujasi bet koks judėjimas, tuomet neigiamas absoliutus nulis (-273,15 °C) yra taškas, kuriame viskas juda maksimaliu įmanomu greičiu.

Tikras paradoksas: neigiamo absoliutinio nulio medžiaga būtų karštesnė už teigiamo absoliutinio nulio medžiagą. Negali būti?

Į sūkurį

Dėl painiavos, ko gero, reikėtų keiksnoti „neigiamo absoliutinio nulio“ sąvokos autorių. Ją sugalvojęs asmuo yra Nobelio premijos laureatas, chemikas ir fizikas Larsas Onsageris. Sąvoką jis pristatė skysčių turbulencijos teorijoje. Nors turbulencijos problemą prieš keletą šimtmečių sprendė dar Leonardo da Vinci, ji ir šiandien tebėra atvira.

L.Onsageris numatė, kad turbulentiniuose dviejų dimensijų skysčio srautuose maži sūkuriai, užuot išsisklaidę, spontaniškai pradeda didėti ir suformuoja vis didesnius verpetus. Šis procesas vėliau sąlygoja turbulencijos virtimą tvarkinga sistema – didžiuliais sūkuriais.

Tie į turbulencijos chaosą tvarką įvesti gebantys didžiuliai sūkuriai turi tiek energijos, kad sistema pasiekia neįtikėtinai aukštą temperatūrą ir pasiekia neigiamo absoliutinio nulio lygmenį. Kitaip tariant, didžiuliai turbulentiniai sūkuriai sąlygotų ir nepaprastai greitą skysčių judėjimą, ir didelę sistemos energiją bei aukštą temperatūrą.

Manoma, kad toks fenomenas būdingas daugeliui gamtoje susiformuojančių sūkurių ar srovių – taip pat ir Golfo srovei Atlanto vandenyne bei Didžiajai raudonajai dėmei Jupiteryje.

Tačiau išvados, publikuotos žurnale „Physical Review Letters“, numato, kad analogiški neigiamo absoliutinio nulio temperatūros Onsagerio sūkuriai gali susiformuoti ir superskysčiuose. Šie ypatingi tuo, kad teka be trinties.

Kaip ir tradiciniams sūkuriuojantiems skysčiams, superskysčiams irgi gali būti būdinga turbulencija. Tikimasi, kad „superskysčių turbulencijos“ tyrimų rezultatai nusileis Onsagerio prielaidoms apie absoliutinį neigiamą nulį ir chaoso virtimą tvarka. Tačiau naujausi eksperimentiniai neigiamo absoliutinio nulio temperatūrą pasiekusių ypač šaltų atomų stebėjimai byloja, kad pati termodinamiškai pastovių neigiamų temperatūrų esmė diskutuotina. Tai perša mintį, kad, aistroms nuslūgus, kai kuriuos vadovėlių skirsnius gali tekti peržiūrėti ar perrašyti.

Kad ir kokia temperatūra būtų pasiekiama konkrečiuose eksperimentuose, jų metu pasiekiamos naujos medžiagų būsenos yra nauji eksperimentinės fizikos žygdarbiai ir gali būti pritaikytos kuriant dar pažangesnes ateities technologijas iš spintronikos ar atomotronikos srities.

O mums tenka pripažinti, kad, ko gero, joks termometras Žemėje niekad nepasieks nei teigiamo, nei neigiamo absoliutinio nulio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.