Danijoje vėjo jėgainė pasiekė neregėtą rekordą

Lietuvos elektrinė Elektrėnuose per parą pagamina 7,5 mln. kWh energijos ir tam sudegina beveik 2 tūkstančius tonų mazuto. Kauno hidroelekrinė per parą pagamina 1,2 mln. kWh energijos, ir dėl to Lietuva atsisakė 63,5 kvadratinių kilometrų savo teritorijos. Bandymų metu viena Danijoje sumontuota „Vestas Offshore Wind“ kompanijos „V-164“ jėgainė per parą pagamino 192 tūkst. kWh elektros ir tam prireikė tik šiek tiek vėjo…

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-27 13:50, atnaujinta 2018-01-20 12:17

Rekordas pasiektas atliekant 8 MW galingumo vėjo jėgainės bandymus Osterilde esančiame Danijos technologijų universiteto vėjo jėgainių bandymų centre. Universiteto mokslininkai apskaičiavo jėgainės pagamintos energijos kiekį, kuris viršijo ir jų viltis, ir bet kurį ligi šiol vėjo jėgainių pasiektą rodiklį.

Vidutinis vėjo greitis tą parą, kai buvo pasiektas rekordas, siekė maždaug 11 m/s. Rekordą pasiekęs jėgainės prototipas įrengtas 2014 m. sausį. Tačiau jei manote, kad ji kažkuo panaši į tuos „ventiliatorius“, kuriuos matome Lietuvos pakrantėse, gerokai klystate. Ant žemės montuojamos jėgainės, palyginti su šiuo milžinu, atrodo lyg nykštukai.

Kiekvieno „V-164“ jėgainės sparno ilgis siekia 80 metrų – maždaug tiek, kiek 7 iš eilės sustatyti autobusai. Besisukdami sparnai užima 21 142 kv. m plotą. Tai yra maždaug 50 krepšinio aikštelių. Pastačius šią jėgainę šalia garsiojo „Londono akies“ apžvalgos rato, šis atrodys lyg „golfukas“ ratukas šalia „Landcruiserio“.

Osterilde įrengto jėgainės prototipo sparnai pritvirtinti 140 m aukštyje, o besisukdami aukščiausiame taške pasiekia 220 m aukštį.

Komercinė tokių jėgainių statyba, aišku, vyks tik jūrose, gana toli nuo krantų. Ypač didelis jėgainės galingumas (palyginkime: daugelio dabar Lietuvoje besisukančių jėgainių galingumas siekia 2-2,75 MW) leis viename parke įrengti mažiau jėgainių ir taip sumažinti valdymo ir priežiūros sąnaudas.

Nesitaikant į rekordus skaičiuojama, kad įrengta viena tokia jėgainė per parą vidutiniškai pagamins pakankamai elektros, kad aprūpintų 7500 namų ūkių.

Pradėti serijinę sparnų tokioms jėgainėms gamybą ketinama jau kitais metais. Parengti projektai ir prašymai leisti pradėti vėjo jėgainių statybą Lietuvai priklausančiuose Baltijos jūros vandenyse valdininkų stalčiuose guli jau ne vienus metus. Gal ir gerai – per tą laiką jos gerokai patobulėjo…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.