Lašo nukritimas į smėlį – lyg asteroido smūgis

Lašui pasiekus smėlio paviršių viršutinis granulių sluoksnis deformuojasi ir įgauna kraterio pavidalą.<br>Kadras iš „YouTube“
Lašui pasiekus smėlio paviršių viršutinis granulių sluoksnis deformuojasi ir įgauna kraterio pavidalą.<br>Kadras iš „YouTube“
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 10, 2014, 2:16 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:44 PM

Jeigu kada svarstėte, kaip asteroido susidūrimas su Žeme atrodytų sulėtintame vaizdo įraše, suteikiame jums puikią galimybę tai pamatyti.

Minesotos universiteto mokslininkai paviešino neįtikėtiną filmuką, kuriame 3 milimetrų skersmens vandens lašelis atlieka asteroido, o smėlis – Žemės plutos vaidmenį.

Lašeliui pasiekus smėlio paviršių viršutinis granulių sluoksnis deformuojasi ir įgauna kraterio pavidalą. Pasak mokslininkų, užfiksuotas procesas labai panašus į realaus asteroido susidūrimo su mūsų planeta vyksmą, tik žymiai mažesniu masteliu.

„Netikėtai supratome, kad skysčio lašo poveikis granuliuotai smėlio struktūrai vyksta tokiame pat energijos išsiskyrimo lygmenyje, kaip ir katastrofiškas asteroido smūgis į Žemės paviršių. Maža to, jis sukuria tokią pat kraterio morfologiją“, – teigė mokslininkai.

Šis filmukas jau laimėjo Amerikos fizikų bendruomenės skysčių judesio kategorijos metų apdovanojimą, o lapkričio 25 d. ši organizacija jį paviešino „Youtube“ svetainėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės