Lazerinis ginklas jau veikia. Dabartis pavijo ateitį

Turbūt nėra nė vieno apie ateitį rašančio fantasto, kuris nepasakotų apie lazerinius ginklus. Ir štai toji fantastų vaizduotėje gimusi ateitis atėjo – JAV karinis jūrų laivynas pranešė, kad lazerinės ginkluotės sistema jau sėkmingai išbandyta ir oficialiai veikia. Pirmasis kovinis lazeris buvo sumontuotas JAV kariniame laive „Ponce“ ir išbandytas rugsėjo–lapkričio mėnesiais Arabų įlankoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 12, 2014, 1:54 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 8:07 AM

Pranešama, kad lazerinės ginkluotės sistema (LaWS) sukurta vykdant JAV armijos lazerinės technologijos diegimo programą, kurios tikslas sukurti efektyvaus, nebrangaus ir tinkamo mūšiui lazerio prototipą. Nors dabar laive įdiegtas „LaWS“ nėra pirmas kada nors išbandytas karinis lazeris, tai pirmas lazeris, kuris veikia laive ir kurio savybės jau tenkina armiją.

Karinis jūrų laivynas nurodo, kad „LaWS“ gali susitvarkyti su mažais koviniais laiveliais, bepiločiais skraidančiais aparatais ir kitais nesimetriškais taikiniais. Be to, čia  įdiegta daugybė režimų, tad ginklas gali ir tiesiog apsvaiginti žmones, atjungti jutiklius jų nesunaikindamas ir visiškai sunaikinti taikinius.

Be to, jis fiksuoja taikinį šviesos greičiu, jam nereikia amunicijos, veikia tol, kol bus tiekiama įtampa, ir vieno jo šūvio kaina siekia tik vieną dolerį. Žodžiu, visi lazerio privalumai ir jokių brangių raketų.

Bandymų jūroje metu lazeris ne tik sėkmingai daužė mažus laivelius, bet sugebėjo numušti ir skrendantį kovinį droną „Scan Eagle UAV“. JAV karinis laivynas praneša, kad sistema „LaWS“ pasirodė netgi geriau negu tikėtasi. Ji ne tik pigiau eksploatuojama, bet ir paprasčiau prižiūrima, puikiai suderinta su egzistuojančiomis kovinėmis sistemomis, o jūreiviai ypač pažymėjo jos atsparumą bet kokioms oro sąlygoms.

Jūrų laivyno mokslinių tyrimų grupė tiki, kad šis lazeris gali ne tik efektyviai veikti laivuose, bet ir būti panaudotas kovai prieš oro ar antžeminius taikinius.

„Lazeriniai ginklai yra galingi, nebrangūs ir ateities jūrų mūšiuose jų vaidmuo bus lemiamas. Mes šį prototipą išbandėme ekstremaliausiomis sąlygomis, tačiau jis visada puikiai naikino taikinius ir nė karto nenuvylė“, – sakė karinio laivyno tyrimų grupės vadovas, admirolas Metthew L.Klunderas.

Štai tokia toji ateitis dabartyje. Lieka tikėtis, kad niekas dar nebaigia kurti kokio dirbtinio intelekto prikimšto Terminatoriaus, prie kurio tą lazerį primontavę gautume puikų, veiksmingą ir nebrangų priešų naikintoją. Paskui jam reikės tik sugalvoti, kad priešas – žmonija… O ką – kol kas fantastai pasirodė teisūs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.