Po apvaisinimo – fejerverkai

Nustatyta, kad netrukus po to, kai spermatozoidas susijungia su kiaušinėliu, sproginėja „fejerverkai“.<br>123rf nuotr.
Nustatyta, kad netrukus po to, kai spermatozoidas susijungia su kiaušinėliu, sproginėja „fejerverkai“.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrt.lt

Dec 17, 2014, 2:56 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:45 PM

JAV mokslininkai, naudodami itin pažangias technologijas, užfiksavo, kad netrukus po to, kai spermatozoidas susijungia su kiaušinėliu, sproginėja „fejerverkai“.

Kaip aiškina reiškinį užfiksavę tyrėjai, taip įvyksta todėl, kad nuo kiaušinėlio paviršiaus paleidžiami milijardai cinko atomų. Šie „fejerverkai“ reikalingi ir sėkmingam kiaušinėlio virtimui embrionu. Tikimasi, kad atradimas padės ir tobulinant dirbtinio apvaisinimo metodus.

„Pagal cinko molekulių kiekį tikimės ateityje nustatyti, kurie kiaušinėliai geriausi, lengviausiai apvaisinami. Tokiu atveju per dirbtinio apvaisinimo procedūras reikėtų daug mažiau embrionų“, – pasakoja tyrimui vadovavusi Teresa Woodruff.

Tyrimui atlikti mokslininkai padarė itin jautrų fluorescentinį jutiklį, kuris galėjo fiksuoti cinko atomų judėjimą. Apskaičiuota, kad vienas kiaušinėlis turėjo maždaug 8 tūkst. pūslelių, kiekvienoje jų – maždaug milijonas cinko atomų.

Kai kiaušinėlis susijungia su spermatozoidu, pūslelės išleidžia savo turinį. Tiesa, ne visos pūslelės tai daro kartu, cinko „fejerverkai“ vyksta bangomis.

„Tai – neįtikėtinai gražus reiškinys, viskas sustyguota tarsi simfonijoje. Anksčiau žinojome, kad kiaušinėlis išleidžia cinką, bet net neįsivaizdavome, kaip tai vyksta“, – pasakoja kitas tyrimo mokslininkas Thomas O`Halloranas.

Tyrimas publikuotas leidinyje „Nature chemistry“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.