Įsimintiniausi 2014 metų mokslo įvykiai

Besibaigiantys metai buvo išties nenuobodūs. Prisiminkime ryškiausius, įdomiausius mokslo įvykius.

Laboratorijoje išauginta vagina.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Laboratorijoje išauginta vagina.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Dec 20, 2014, 11:56 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 5:58 PM

„Philae“ nusileidimas

„Mes jau vietoje ir „Philae“ transliuoja mums. Esame ant kometos!“ – šie žodžiai žymėjo Europos kosmoso agentūros (ESA) „Rosetta“ misijos apogėjų, kuomet kosminis zondas atvyko prie 67P/Churyumov–Gerasimenko kometos po dešimtmetį trukusios kelionės. Be dramatiško „Philae“ nusileidimo lapkritį, „Rosetta“ įtemptas prabudimas ir rugpjūtį padarytos kometos nuotraukos iš arti užtikrino nenutrūkstamą žiniasklaidos dėmesį.

Atsarginė Žemės kopija

Įsivaizduokite, kad Žemė yra didžiulis superkompiuteris, o Mėnulis – atsarginis kietasis diskas. Tokia yra gegužę paskelbtų Mėnulio panaudojimo kaip neplanetinės saugyklos planų vizija religinių, kultūrinių ir genetinių žmonijos pėdsakų saugojimui. Šventojo judėjų rankraščio siuntimas į Mėnulį gali būti tik pati apokalipsei atsparių Žemės kultūros ir gyvybės atsarginių kopijų darymo pradžia.

Visko pradžia

Visata gimė neįsivaizduojamai sparčiai plėsdamasi, turime įrodymą! Ir štai, nebeturime. Kovą atrodė, kad turime infliacijos – svaiginančiai spartaus Visatos plėtimosi po Didžiojo Sprogimo – įrodymą, bet rezultatais greitai suabejota. Teks palaukti ir pažiūrėti, ką šiuo klausimu gali pasakyti kosminis „Planck“ teleskopas – rezultatai turėtų pasirodyti 2015 m. pradžioje.

Istorinis atjauninimas

Tai primena tamsų filmo apie vampyrus scenarijų. Nuo spalio sergantiems Alzhaimerio liga buvo perpilamas jaunas kraujas ir sekama, ar tai pagerina jų protinius gebėjimus. Jaunų pelių kraujas pagerindavo senų pelių smegenų galią ir sveikatą – jos netgi atrodydavo jaunesnės. Jei tai veikia ir su žmonėmis, atradimas gali turėti didžiulę įtaką. Stebėkite šią sritį.

Pagrindinis mygtukas

Vieną akimirką jūs sąmoningas, kitą – jau nebe. Pirmą mokslininkai išjungė sąmonę, stimuliuodami vieną smegenų dalį. Birželį praneštas atradimas rodo, kad ši sritis – užtvara (angl. claustrum) – būtina atskirų smegenų sričių veiklos sujungimui į neregimą minčių, juslių ir emocijų paketą.

Laboratorijoje užauginta vagina

„Buvo neįtikėtina, kaip mano kūnas ją priėmė. Dabar ji veikia taip, lyg nebūtų buvusi pagaminta laboratorijoje“, – sakė meksikietė, buvusi viena iš pirmųjų gavusių laboratorijoje išaugintą vaginą, užaugintą iš jos pačios ląstelių. Po pusmečio moteriai galėjo vykti menstruacijos ir ji galėjo mylėtis, o dabar, manoma, galės net susilaukti vaikų. Šį proveržį atlikęs chirurgas dabar laboratorijoje kuria penius.

Būgnininkas-kiborgas

Jasonas Barnesas nuo paauglystės norėjo tapti būgnininku. Kai neteko rankos, manė, kad jo svajonei galas. Dabar antrą šansą jam suteikė robotinė ranka, kuri turėtų leisti jam groti taip pat gerai, kaip ir bet kam kitam – o gal net geriau. Kovą jis grojo pirmame savo koncerte su protezu.

Šeimos robotas

Jis ne tik atpažįsta jus, bet gali ir priimti telefono skambutį ar paplepėti su jumis prie pietų stalo. Birželį pristatytas „Jibo“ yra pirmasis robotas, sukurtas visos šeimos naudojimui ir 2015 metais jį bus galima nusipirkti.

Bitkoinų revoliucija

Jie buvo vadinami įvairiai, nuo ateities pinigų iki narkotikų prekeivių svajonės. Bet šiais metais tapo aišku, kad be to, jog tapo pirma „gimtąja“ interneto valiuta, bitkoinų tikroji inovacija yra ją pagrindžianti technologija, „blokų grandinė“. Ši koncepcija naudojama transformuojant bitkoinus – internetinius pinigus.

„Wi-Fi“ garsas

„Girdžiu čiulbančius paukščius, keliu ūžiančias mašinas, soduose žaidžiančius vaikus ir iš jų namų sklindantį „Wi-Fi“, – teigė Frankas Swainas. Susitikome su žmogumi, patobulinusiu savo klausą taip, kad galėtų klausytis mus supančių duomenų.

Kitokios gyvybės formos

Bakterijos gali naudotis įvairiausiais energijos šaltiniais, bet maitinimasis elektra – ypatingai keistas. Įsivaizduokite Frankenšteino monstrą, atgaivintą galvanine energija, tik „elektrinės bakterijos“ yra visiškai tikros. Kitaip nei bet kuri kita gyvybė, šie nepaprasti mikrobai naudoja energiją pačia gryniausia jos forma – jie maitinasi ir kvėpuoja uolienose ir metaluose suriktais elektronais.

Pirmasis amerikietis

Vasarį buvo paskelbta apie berniuko, mirusio prieš 12 600 metų, genomo iššifravimą. Galbūt niekada nesužinosime, kas buvo šis Anzick vaikas, kodėl jis mirė sulaukęs 3 metų Amerikos Uolėtųjų kalnų papėdėje, ar kodėl jis buvo palaidotas po krūva titnago. Bet svarbiausia, kad jo šeima yra daugumos Centrinės ir Pietų Amerikos – o tikriausiai ir JAV – genčių tiesioginiai protėviai.

Vandens pasaulis

Kaip galėjome tai pražiopsoti? Birželį išsiaiškinome, kad giliai po žeme yra vandens telkinys, tris kartus didesnis už visų vandenynų turį. Jis slepiasi mėlynoje uolienoje – ringvudite, 700 kilometrų po mūsų kojomis, karštoje mantijos uolienoje, skiriančioje mus nuo Žemės branduolio. Tai gali padėti paaiškinti, iš kur atsirado Žemės jūros. Be to, panašu, kad kometos į Žemę vandens neatnešė.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.