Šie metai bus sekunde ilgesni, internete laukiama sutrikimų

Mokslininkai nusprendė, kad šie metai bus sekunde ilgesni nei įprastai – ši korekcija atliekama siekiant kompensuoti Žemės sukimosi aplink savo ašį lėtėjimą. Baiminamasi, kad sekundės „prasukimas“ birželio 30 dieną gali sukelti interneto paslaugų sutrikimų.

„Laiko valdovai“ nusprendė, kad birželio 30-oji, šeštadienis, bus sekunde ilgesnis nei įprastai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Laiko valdovai“ nusprendė, kad birželio 30-oji, šeštadienis, bus sekunde ilgesnis nei įprastai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 9:32 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 5:42 PM

Žemės sukimasis aplink savo ašį lėtėja maždaug dviem tūkstantosiomis sekundės dalimis per parą. Kadangi atominis laikas skaičiuojamas nenutrūkstamai ir yra pastovus, šiuos neatitikimus tenka kompensuoti. Tai atliekama „rankiniu“ būdu – kas kelerius metus pridedant po papildomą sekundę, rašo Dailymail.co.uk.

Šįkart tai numatoma atlikti birželio 30 dieną 11.59 val. 60 s Grinvičo laiku: būtent tuo metu laikrodžiai „sulaikys kvapą“ sekundei, o visi metai turės 31 536 001 sekundę.

Tai bus jau 26 kartas nuo 1972 metų, kai pridedama papildoma sekundė. Tai atliekama kaskart, kai Žemės laikas maždaug puse sekundės atsilieka nuo atominio laiko.

Tiesa, technikai tokios žmonių idėjos ne itin patinka. Antai 2012 metais dėl laiko nesutapimo sutriko kai kurių interneto tarnybų (pvz., „Reddit“, „Yelp“, „LinkedIn“) veikla – jų sistemos „nulūžo“.

Nors technologijų specialistai stengiasi tam užkirsti kelią iš anksto, dažniausiai nesklandumų sukelia šalutinės sistemos, į kurias nebuvo atkreiptas dėmesys. Todėl neatmetama, kad ir šįmet nesklandumų gali kilti.

Tiesa, kai kurios kompanijos yra radusios originalių sprendimų, pavyzdžiui, „Google“ sistemose per metus pridedama po nedidelę sekundės dalį, kad nereikėtų vienu metu „peršokti“ visos sekundės.

Kas nutiktų, jei tos sekundės nepridėtume? Iki 2010 metų neatitikimas tarp atominių laikrodžių rodomo laiko ir Žemės laiko jau siektų kelias minutes, o 2700-aisiais – net pusvalandį. Tuomet grįžti prie šių laikrodžių „derinimo“ jau būtų vėlu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.