Pamatykite, kokios bakterijų civilizacijos veisiasi ant telefonų

Surėjaus universiteto (Didžioji Britanija) studentų atliktas tyrimas turėtų sukelti nerimą daugeliui išmaniųjų telefonų savininkų: paaiškėjo, kad ant jų įrenginių veisiasi daugybė įvairios rūšies bakterijų, o kai kurios kelia rimtą pavojų sveikatai.

Studentai įsitikino: ant jų telefonų veisiasi daugybė įvairios rūšies bakterijų, o kai kurios kelia rimtą pavojų sveikatai.<br>Surėjaus universiteto nuotr.
Studentai įsitikino: ant jų telefonų veisiasi daugybė įvairios rūšies bakterijų, o kai kurios kelia rimtą pavojų sveikatai.<br>Surėjaus universiteto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 17, 2015, 2:16 PM, atnaujinta Jan 15, 2018, 7:18 PM

Bakteriologijos studentai tyrimo metu naudojo mikrobiologinių tyrimų Petri lėkšteles, skirtas įvairių bakterijų auginimui.

Palaikę jose įrenginius tris dienas jie tyrinėjo bakterijų rūšis ir išplitimą. Rezultatai juos nustebino, rašo Dailymail.co.uk.

Ant dalies įrenginių buvo pavojingą infekciją galinčių sukelti Auksinių stafilokokų (Staphylococcus aureus).

Manoma, kad apie 20 proc. žmonijos yra ilgalaikiai šių bakterijų nešiotojai. Jos dažnai įsitaiso kvėpavimo takuose ar ant odos ir laukia progos „pulti“ organizmą, pavyzdžiui, per sužeistą odą. Šios bakterijos gali sukelti apsinuodijimą maistu, stafilokokinę infekciją, pūslinę ar kraujo užkrėtimą.

Auksiniai stafilokokai lengvai plinta per įvairius paviršius ir tiesiogiai tarp žmonių.

Taip pat aptikta vaškinių bacilų (B. mycoides), kurių dažniausiai randama dirvožemyje – jų būna pesticiduose. Šios bakterijos skatina kitų kenksmingų bakterijų ir grybų augimą.

Daugelis kitų bakterijų rimtos grėsmės sveikatai nekelia.

Eksperimente dalyvavo dėstytojo Simono Parko studentų įrenginiai. Kasmet sulaukęs naujų grupių, jis pasiūlo studentams patikrinti, ar smarkiai užteršti jų kasdien naudojami įrenginiai.

Ankstesni tyrimai atskleidė, kad vidutiniškai ant telefono yra 18 kartų daugiau pavojingų bakterijų nei ant vandens nuleidimo rankenėlės vyrų tualete. Vienas iš tyrime dalyvavusių telefonų turėjo tiek daug bakterijų, kad savininkui galėjo kilti rimti pilvo skausmai vien dėl paprasto naudojimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.