Vilniuje gaminamas galingiausias lazeris pasaulyje

Lietuvių aukštųjų technologijų įmonė „Ekspla“ kartu su amerikiečių kompanija „National Energetics“ šiuo metu konstruoja patį galingiausią lazerį pasaulyje. Užsakymo vertė – daugiau nei 40 milijonų JAV dolerių.

Lietuvių aukštųjų technologijų įmonė „Ekspla“ kartu su amerikiečių kompanija „National Energetics“ šiuo metu konstruoja patį galingiausią lazerį pasaulyje.<br>„Mokslo sriuba“ nuotr.
Lietuvių aukštųjų technologijų įmonė „Ekspla“ kartu su amerikiečių kompanija „National Energetics“ šiuo metu konstruoja patį galingiausią lazerį pasaulyje.<br>„Mokslo sriuba“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ignas Kančys / „Mokslo sriuba“

Feb 9, 2015, 10:36 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 6:22 PM

Lazerinė sistema turi būti pastatyta Čekijoje iki 2017 metų. Ji pavadinta „ELI-Beamlines“.

„Dabartinės sistemos yra apie 1 petavato galios, o reikia sukurti 10 kartų daugiau – 10 petavatų. Palyginimui, paimkime duonos skrudintuvą. Tai mums reikėtų sujungti dešimt trilijonų 1000 vatų galios skrudintuvų, kad gautume 10 petavatų“, – aiškina jaunieji mokslo populiarintojai.

1960 m. fizikas Teodoras Meimenas Pietų Karolinoje įžiebė pirmąjį pasaulyje lazerį. Po keturių metų keli Vilniaus universiteto (VU) studentai buvo išsiųsti į Maskvą mokytis lazerių fizikos. Ir jau 1966-aisiais, VU pradėjo šviesti pirmasis lietuviškas lazeris.

Tuomet mūsiškiai mokslininkai daugiausia konstravo lazerius moksliniams tyrinėjimams. Taigi, buvo pradėta laiku – nes šiandien pasaulyje mes konkuruojame ne lazerių kaina, o kokybe.

TV laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva populiarinti mokslą. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kas antrą antradienį 20:15 val. per LRT Kultūros kanalą. „Mokslo sriuba“ kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.