Planuoja atlikti pirmąją žmogaus galvos transplantaciją

Italijos chirurgas tiki, kad pirmąją žmogaus galvos transplantaciją bus galima atlikti jau po dvejų metų, praneša „Sky News“.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 26, 2015, 4:12 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 4:58 AM

Chirurgas Sergio Canavero mano, kad ši operacija padės žmonėms, kurie patyrė raumenų ir nervų sistemos degeneraciją arba serga vėžiu. Apie šią novatorišką operaciją planuojama pranešti birželį JAV vyksiančios Amerikos neurologijos ir ortopedijos chirurgų akademijos konferencijos metu. Šį mėnesį viename medicinos žurnale S.Canavero aprašė būdą, kaip transplantacija turėtų būti atlikta.

Recipiento galva ir donoro kūnas procedūros pradžioje atšaldomi. Audiniai aplink kaklą būtų perpjauti, o pagrindinės kraujagyslės sujungtos vamzdeliais. Atskyrus stuburo smegenis, recipiento galva uždedama ant donoro kūno. Tada pacientui keturioms savaitėms būtų sukelta koma, kad jis nejudėtų. Chirurgo nuomone, po tokios operacijos pabudęs žmogus turėtų kalbėti, judėti ir jausti veidą, o po metų laisvai vaikščiotų.

Pirmą kartą idėja atlikti šią operaciją buvo pasiūlyta 2013 metais. Tąkart S.Canavero sakė: „Jei visuomenė to nenori, aš nedarysiu. Bet jei žmonės to nenori JAV ar Europoje, nereiškia, kad operacijos negalima atlikti kitur.“

Pirmoji sėkminga galvos transplantacija beždžionei buvo atlikta 1970 metais JAV. Gyvūnas išgyveno 9 dienas, bet vėliau jo imuninė sistema naująją galvą atmetė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.