Ateities automobilis įskųs girtuoklį tik jam prilietus vairą

Atrodo laikai, kai girti kelių gaideliai galėjo girtis, kiek kuris įpūtė, nenumaldomai tolsta. Ateitis gaideliams liūdnesnė – negi girsis, kiek kuris priprakaitavo? Aštuoni studentai iš Meksikos gerokai patobulino į kai kuriuos automobilius montuojamą sistemą „AlcoStop“, rašo leidinys „Investigacion y Desarrollo“. Dabar norint tokį automobilį užvesti reikia pūsti į vamzdelį, o jų sistema nereikalaus nieko – vaire sumontuoti jutikliai nustatys, kiek alkoholio yra vairuotojo prakaite, o jau tada…

Įpūtei ar priprakaitavai, tai nesvarbu. Svarbu, kad neužsivestum automobilio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Įpūtei ar priprakaitavai, tai nesvarbu. Svarbu, kad neužsivestum automobilio.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2015-04-23 18:21, atnaujinta 2018-01-06 01:56

Meksiko (Meksika) Sintalapos technologijos instituto komanda problemą išsprendė griežtai ir paprastai. Į automobilio vairą, pavarų perjungimo svirtį ir vairuotojo sėdynę sumontuoti jutikliai analizuoja prie vairo sėdusio žmogaus prakaitą ir, jei reikia, blokuoja variklio paleidimą.

Tokia „AlcoStop“ sistema naudotis paprasčiau ir ji patikimesnė. Juk papūsti dar gali paprašyti ir šalia sėdinčio keleivio (jei jis visiškai beprotis, aišku, bet negi tokių trūksta), o štai neliesdamas vairo ir pavarų svirties niekur nevažiuosi.

Tačiau svarbiausia, kad aštuonių studentų kūrinys ne tik neleis užvesti automobilio, bet naudodamas specialią programėlę automatiškai pasiųs žinutę nevykėlio vairuotojo šeimai arba draugams ir praneš, kad jis yra ten ir ten, neturi automobilio ir jį labai reikia pavėžėti.

Gera ir žiauri funkcija. Įsivaizduoji, jei žmogus įsirengė tokią sistemą, gal jis gali pasirinkti, kad žinučių ji nesiuntinėtų, – kam ta gėda, kai yra taksi. O jei sistema įrengta piktybiniam pažeidėjui, žinutę gali gauti tiesiai policija – kam taksi, jei yra pareigūnų?

Tiesa, kūrėjai tikisi, kad jų sukurta sistema nebus montuojama per prievartą – vairuotojai ją pirks patys ir montuos į savo automobilius. Labai naivi mintis. Šiaip ar taip, atsakingi žmonės, potencialūs sistemos pirkėjai, ir taip girti prie vairo nesėda. O neatsakingam nė į galvą nešaus ką nors tokio pirkti.

Šiuo metu vykdomi baigiamieji sistemos derinimo darbai. Mat jutikliai turi sėkmingai nustatyti alkoholio lygį bet kokios sudėties prakaite, tad juos reikia ilgokai derinti (štai kur prakaituotas darbas). Tačiau dar iki metų pabaigos bus įkurta kompanija, kuri platins šią „AlcoStop“ sistemą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.