Ūkininko radinys – priešistorinės jūrų pabaisos žandikaulis

Australijos ūkininkas Robertas Haconas savo valdose atsitiktinai aptiko seniai išnykusio jūrų gyvio, kronozauro, apatinį žandikaulį. Manoma, kad puikiai išsilaikiusiai fosilijai yra daugiau nei 100 mln. metų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 12, 2015, 6:46 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 2:09 AM

Kronozaurai buvo 11 metrų ilgio krokodilus primenantys jūrų gyviai, kurie Juros periodu dominavo Australijos vidiniuose vandenyse.

Ūkininkas iš Kvinslando 1,6 metro ilgio apatinį šio gyvio žandikaulį aptiko šių metų sausį, važinėdamas po savo valdas. Augmeniją išnaikino sausra, tad vyras nesunkiai pastebėjo keistą akmenį, kyšantį žemėje. Iš pradžių jis nepagalvojo, kad tai gali būti kažkas neįprasto, ir jį net pervažiavo, tačiau nuvažiavęs apie 100 metrų apsisuko dar kartą jo apžiūrėti.

„Koja paspyriau kelis akmenis. Tuomet pažvelgiau atidžiau ir pagalvojau – Dieve mano, ką aš čia radau!“ – prisiminė R.Haconas. Jis nežinojo, kas iš tiesų tai yra, tačiau suprato, jog tai – kažkokio gyvio kaulas.

„Jis buvo tiesiog puikiai išsilaikęs – lyg tą gyvį kas būtų nudobęs prieš kelias savaites, o varnos švariai nuskabiusios mėsą“, – teigė ūkininkas.

Kaip ir dauguma iki šiol aptiktų kronozaurų fosilijų, R.Hacono atrastas žandikaulis priklauso rūšiai Kronosaurus queenslandicus, gyvenusiai jūroje, kuri tyvuliavo dabartinėje centrinės Australijos dalyje.

Panašių radinių šiose vietovėse buvo jau ne vienas, todėl vietiniame Ričmondo miestelyje, turinčiame 550 gyventojų, įsikūrė muziejus „Kronosaurus Korner“. R.Hacono radinys tapo naujausiu šio muziejaus eksponatu.

Muziejaus kuratorius Timas Hollandas teigia, kad šis žandikaulis yra viena geriausiai išsilaikiusių kronozaurų fosilijų.

„Kronozaurų žandikauliai buvo maždaug dukart stipresni nei didelio jūrų krokodilo, o iš anksčiau rastų skrandžių fosilijų žinome, kad šie gyvūnai valgė vėžlius, ryklius ir milžiniškus kalmarus“, – sakė T.Hollandas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.