Pandoms iškilusi „evoliucinė dilema“

Nors didžiosios pandos jau 2 mln. metų šlamščia kone vien bambukus, jų žarnynas neprisitaikė virškinti šių augalų, todėl pandoms yra iškilusi „evoliucinė dilema“, antradienį paskelbė mokslininkai.

Didžiosios pandos kasdien apie 14 valandų praleidžia grauždamos bambukus – jų suėda apie 12,5 kg, bet suvirškina tik apie 17 proc. to kiekio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Didžiosios pandos kasdien apie 14 valandų praleidžia grauždamos bambukus – jų suėda apie 12,5 kg, bet suvirškina tik apie 17 proc. to kiekio.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

May 20, 2015, 2:14 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 4:45 PM

Šios netikėtos išvados, paskelbtos JAV internetiniame žurnale „mBio“, buvo padarytos atlikus metus trukusius tyrimus su 45 didžiosiomis pandomis. Mokslininkai nustatė, kad šių gyvūnų virškinimo sistema „visiškai skiriasi nuo kitų žolėdžių“.

Tyrimo santraukoje sakoma, kad pandų žarnyne aptinkamos bakterijos taip pat yra būdingos visaėdžiams lokiams, iš kurių jos išsivystė.

„Kitaip negu kiti žolėdžiai, kuriems sėkmingai išsivystė anatomiškai specializuotos virškinimo sistemos, pritaikytos veiksmingai skaidyti daug skaidulų turinčias augalines medžiagas, didžiųjų pandų virškinamasis traktas tebėra būdingas plėšrūnams“, – sakoma straipsnyje.

Pasak tyrėjų, šis faktas gali neigiamai paveikti šių žolėdžių evoliucinę sėkmę.

Didžiosios pandos kasdien apie 14 valandų praleidžia grauždamos bambukus ir jų suėda apie 12,5 kg, bet suvirškina tik apie 17 proc. to kiekio.

„Šis rezultatas netikėtas ir gana įdomus, nes rodo, kad didžiųjų pandų žarnyno mikrobiota turbūt nelabai gerai prisitaikė prie jų unikalaus valgiaraščio, todėl pandoms yra iškilusi evoliucinė dilema“, – Kinijos valstybinei naujienų agentūrai „Xinhua“ sakė Šanchajaus Dziao Tongo universiteto darbuotojas Xiaoyan Pangas.

Pandos, natūraliai gyvenančios Kinijos pietvakarių regiono kalnuose, garsėja menku vislumu, o jų populiacija patiria didelį spaudimą dėl įvairių nepalankių veiksnių, tokių kaip buveinių nykimas.

Kinijoje laisvėje gyvena apie 1,6 tūkst. pandų, o dar apie 300 šių gyvūnų laikomi zoologijos soduose ir veisimo centruose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.