JAV mokslininkai turi blogų žinių apie visuotinį atšilimą

JAV mokslininkai tikina, kad idėja apie visuotinio atšilimo „sulėtėjimą“ pastaraisiais metais tėra iliuzija, kurią sukūrė netikslūs duomenys apie temperatūrų pokyčius.

Remiantis NOAA tyrimu, visuotinio atšilimo tempas pastaruosius 15 metų yra „praktiškai identiškas“ viso amžiaus temperatūrų augimui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Remiantis NOAA tyrimu, visuotinio atšilimo tempas pastaruosius 15 metų yra „praktiškai identiškas“ viso amžiaus temperatūrų augimui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 5, 2015, 12:13 PM, atnaujinta Nov 24, 2017, 5:28 AM

Atnaujinti stebėjimų duomenys rodo, kad vidutinė temperatūra Žemėje nenustojo augti, skelbia JAV Nacionalinė Okeanų ir atmosferos administracija (NOAA).

Anot šios institucijos mokslininkų, visuotinio atšilimo tempas pastaruosius 15 metų yra „praktiškai identiškas“ viso amžiaus temperatūrų augimui, rašo BBC.

„Mes tikimės, kad tai padės visuomenei suprasti, jog temperatūra šiandien iš tiesų ir toliau auga“, – teigė tyrimo vadovas Thomas Karlas iš NOAA.

Tarpvyriausybinės klimato kaitos komisijos (IPCC) duomenimis, vidutinė pasaulio temperatūra nuo 1998 iki 2012 metų augo vidutiniškai 0,05 °C per dešimtmetį. Palyginimui, įtraukus duomenis nuo 1951 metų, temperatūros augimo vidurkis siekia 0,12 °C.

NOAA analizėje patikslinti vandenynų temperatūrų duomenys, taip pat įtraukta daugiau duomenų apie paviršiaus temperatūrą. Remiantis šiuo tyrimu, 2000–2014 m. temperatūra augo 0,116 °C per dešimtmetį, o 1950–1999 m. šis skaičius siekė 0,113 °C.

„Prieš dvejus metus IPCC skelbti teiginiai, esą pasaulio paviršiaus temperatūros augimas per pastaruosius 15 metų yra gerokai mažesnis nei per ankstesnius 30–60 metų, yra nebegaliojantys“, – pareiškė T.Karlas.

Komentuodamas naujojo tyrimo išvadas, klimatologas Edas Hawkinsas iš Redingo universiteto (Didžioji Britanija) sakė: „Tai rodo, kad plačiai aptarinėjamas visuotinės temperatūros augimo sulėtėjimas yra kur kas nereikšmingesnis nei manyta.“

Visgi ne visi specialistai linkę vienareikšmiškai sutikti su NOAA išvadomis. Didžiosios Britanijos Meteorologijos tarnybos atstovas Peteris Stottas pastebėjo, kad imant 15 metų intervalus, per pastaruosius 15 metų temperatūra augo lėčiau nei per ankstesnius periodus. Be to, pasaulio temperatūra auga nenuosekliai.

„Tai reiškia, kad natūralūs klimato sistemos pokyčiai arba kiti išoriniai faktoriai vis dar turėjo įtakos. Todėl svarbu tęsti tyrimus, kad pilnai suprastume visus šiuos procesus“, – sakė jis.

Svarstymai apie galimą pasaulinio atšilimo „pauzę“ prasidėjo pastebėjus, kad temperatūra pasaulyje kinta netolygiai. Bandymų tai paaiškinti būta įvairių: esą tam įtakos galėjo turėti vulkaninis ir saulės aktyvumas, vandenynų srovės bei kiti veiksniai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.