Ką reiškia sirgti disleksija: pabandykite tai perskaityti

Disleksija (specifiniu „skaitymo“ sutrikimu) sergantis Danielis Brittonas sugalvojo originalų būdą perteikti, kaip jis jaučiasi skaitydamas tekstą. Jis sukūrė specialų šriftą, kuriame panaikino apie 40 proc. kiekvienos raidės kontūro. Kiek laiko jums prireiks, kad perskaitytumėte šiuo šriftu parašytą sakinį?

Vadovaudamiesi kairėje esančia abėcėle, pabandykite perskaityti šį anglų kalba parašytą tekstą. Jo pradžia skamba taip: „This typography is not designed to recreate...“<br>Danielbritton.info nuotr.
Vadovaudamiesi kairėje esančia abėcėle, pabandykite perskaityti šį anglų kalba parašytą tekstą. Jo pradžia skamba taip: „This typography is not designed to recreate...“<br>Danielbritton.info nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 10:51 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:21 PM

D.Brittonui dėl disleksijos teko patirti sunkių išgyvenimų. Vaikystėje jam buvo diagnozuota dalinė disleksija, tačiau to niekas nesuprato. „Atsimenu, kai buvau aštuonerių visi aiškino – stenkis labiau, skaityk daugiau, tu tinginys, kvailas, nevykėlis...“ – prisiminė jis.

Tik paskutiniais studijų metais medikai nustatė, kad D.Brittonas serga disleksija. Kai jis apie tai papasakojo klasės draugams, mokytojams ir kitiems žmonėms, daugelis negalėjo suprasti, kokių keblumų sukelia ši liga.

Tad grafikos dizaineriu dirbantis 25 metų vyras sugalvojo, kaip kitiems žmonėms paaiškinti, kodėl jam sudėtinga skaityti tekstą. Jis pakeitė populiarų „Helvetica“ šriftą, panaikindamas dalį raidžių kontūro, bet palikdamas svarbiausias dalis, kurios leidžia identifikuoti raidę.

Šio eksperimento tikslas – vidutiniam skaitytojui parodyti, kokiu greičiu gali skaityti disleksija sergantis žmogus.

„Aš siekiau stimuliuoti ir atkurti sugniuždymą, sutrikimą bei parodyti, kokių milžiniškų pastangų reikia norint kažką perskaityti, – sakė jis. – Reakcija buvo puiki. Pirmiausia parodžiau tai keliems draugams. Iš pradžių jie nesuprato, kas tai per dalykas. Tuomet, paaiškinus, jie linktelėjo: „Dabar suprantu.“

Disleksijai gali būti priskiriami ne tik skaitymo, bet ir rašymo bei tarimo sutrikimai. Disleksija sergantiems žmonėms gali pasireikšti trumpalaikių atminties sutrikimų. Šią ligą galima priskirti genetinių ir neurologinių ligų grupei.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.