Ateities kelius dengs nebe asfaltas

Olandų statybos kompanija „VolkerWessels“ bendradarbiaudama su Roterdamo miestu kuria ateities automobilių kelius ir tikina, kad juose nebebus brangiai kainuojančių medžiagų. Netrukus mieste ketinama nutiesti pirmąjį bandomojo kelio iš atliekų ruožą.

Plastikinis ateities kelias bus surenkamas lyg iš LEGO kaladėlių.<br>„VolkerWessel“ nuotr.
Plastikinis ateities kelias bus surenkamas lyg iš LEGO kaladėlių.<br>„VolkerWessel“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ziniuradijas.lt

Jul 16, 2015, 9:03 AM, atnaujinta Oct 25, 2017, 11:35 PM

Kompanijos sukurta kelio danga bus gaminama iš perdirbto plastiko, o medžiagas plastiko gamybai ketinama išgauti, atliekant vandenyno valymo darbus. Naujoji danga turėtų tarnauti kelis kartus ilgiau, nei dabartinės. Novatoriai tikina, kad plastikinis kelias bus mažiau jautrus temperatūrų svyravimams ir mechaniniams pažeidimams. Plastikinių kelių tiesimo, gal teisingiau – montavimo darbai užtruks gerokai trumpiau, be to toks būdas padės sutaupyti nemažai pinigų.

Plastikinio kelio idėja nėra visiškai originali ar nauja. Indijoje keliautojai jau gali pamatyti kelią prie kurio puikuojasi užrašas, kad jis yra plastikinis. Metodą, kaip perdirbtą plastiką paversti asfaltu sukūrė indas chemijos profesorius Rajagopalanas Vasudevanas. Tačiau olandų surenkamo lyg iš Lego kaladėlių kelio projektas labiau išbaigtas. Ta proga priminsime, kad praėjusiais metais Olandijoje radosi pirmasis pasaulyje „išmanusis kelias“. Jo „sumanumas“ kol kas apibrėžtas tuo, kad specialiaisiais dažais pažymėtas kelias pasikrauna nuo saulės ir vėliau švyti tamsoje. Taip pat šis ruožas perspėja vairuotojus apie temperatūros pokyčius – susiformavus ledui kelyje žybsi snaigės, o kai danga sausa – spindi saulutės

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.