Keturi neblaivių žmonių tipai: kuo pavirstate išgėrę?

Kiekvieną alkoholis veikia skirtingai. Vieni tiesiog girtėja, tačiau jo asmenybė pernelyg nekinta. O kai kas tampa visai kitu žmogumi. Daugiausia problemų kyla „Misteriams Haidams“ – šis asmenybės tipas nuo alkoholio keičiasi radikaliai.

Jeigu apgirtusio žmogaus asmenybės charakteristikos keičiasi, tai, veikiausiai, jis patirs neigiamas alkoholio poveikio pasekmes.<br>123rf nuotr.
Jeigu apgirtusio žmogaus asmenybės charakteristikos keičiasi, tai, veikiausiai, jis patirs neigiamas alkoholio poveikio pasekmes.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

2015-08-08 22:41, atnaujinta 2017-10-21 11:31

Alkoholis keičia žmogaus asmenybę. Kiekvienas galime prisiminti atvejų, kai geraširdis kaimynas ar bičiulis, padauginęs virsta agresoriumi, o ramų tylenį patraukė pokalbiams. Kai kas išgėręs užsisklendžia, o kitas, atvirkščiai, tampa atviresnis ir draugiškesnis.

Ši problema sudomino mokslininkus. JAV Kolumbijos valstijos Misūrio universiteto ekspertai 374 studentams pasiūlė dukart atlikti asmenybės charakteristikų nustatymo testą. Pirmą kartą atlikdami testą jie pasakojo apie save, antrą – apie save girtą. Atskirai informaciją apie juos pateikė vienas iš dalyvių draugų.

Po to mokslininkai atliko grupinę analizę ir išskyrė keturis žmonių, kurių asmenybė kinta, tipus. Su studentais atliktus bandymus galima naudoti ir vyresniems.

„Hemingvėjus“: jei žmogaus sąmonei ir protui alkoholis įtakos beveik nedaro, jis priklauso būtent šiam tipui. Tokį žmogų mokslininkai vadina „Hemingvėjumi“ dėl rašytojo nuostabaus atsparumo alkoholio poveikiui atminimą.

„Kuoktelėjęs profesorius“: žmogus didžiąją laiko dalį elgiasi kaip intravertas, jam sunku būti didelėse kompanijose ir jis dažnai tyli. Tačiau nuo alkoholio jis tampa labiau bendraujantis ir mažiau sąmoningas. Žmogus laikinai virsta ekstravertu. Šį tipą mokslininkai pavadino „Kvaištelėjusiu profesoriumi“ to paties pavadinimo filmo garbei.

„Merė Popins“: šiuos žmones alkoholis veikia ne itin stipriai. Blaivūs jie būna malonūs žmonės, linkę į kompromisus. Apgirtę jie daugiau ar mažiau šias savybes išsaugo.

„Misteris Haidas“: tai – problematiškiausia žmonių grupė: apgirtę jie praranda sąmoningumą, gebėjimą tartis ir apdairumą. Tokį žmogų mokslininkai vadina „Misteriu Haidu“ – veikėju Roberto Stehensono novelės „Keista daktaro Džekilo ir misterio Haido istorija“, kurioje Haidas yra neigiama daktaro Džekilo asmenybės pusė.

Kas labiausiai kenčia nuo alkoholio?

Ankstesni tyrimai parodė, kad, jeigu apgirtusio žmogaus asmenybės charakteristikos keičiasi, tai, veikiausiai, jis patirs neigiamas alkoholio poveikio pasekmes. Tačiau viskas priklauso nuo to, į kurią pusę asmenybė keičiasi. Jei staiga iš tylenio virstate atviru pašnekovu, vargu ar bus rimtų pasekmių. O jeigu praradote savikontrolę ir tapote agresyvus, problemų galima tikėtis.

„Misterių Haidų“ grupė dažniau susidurdavo su neigiamomis alkoholio poveikio pasekmėmis. Studentai iš šios grupės gaudavo blogesnius pažymius, apgailestavo turėję lytinių santykių ir po vakarėlio ryte jautė stiprų norą išgerti. Beje, du trečdaliai šios grupės dalyvių buvo moteriškos lyties (iš viso tyrime dalyvavusių studentų imtyje buvo 57 proc. merginų).

Parengta pagal Bg.ru inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.