Mokslininkai atrado tobulą vaistą nuo pagirių

Tradicinių vaistų nuo pagirių gausa aiškiai rodo, kokia aktuali ši liga žmonijai. Gydėsi visi, kaip išmanė – meksikiečiai trynė pažastis citrina, mongolai gėrė pomidorų sultis su marinuota avies akimi, o jau kiek ši liga pareikalavo marinuotų agurkų ir raugintų kopūstų sunkos, atsakyti neapsiims net diskretiškai dirbantys toksikologai. Tačiau tik dabar Australijos mokslininkai pranešė atradę tikrai veiksmingą priemonę nuo pagirių.

Pagirios, tai liga, kuri nesukelia užuojautos, bet pražudo dieną.<br>123rf nuotr.
Pagirios, tai liga, kuri nesukelia užuojautos, bet pražudo dieną.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 8, 2015, 10:35 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 1:58 PM

Nesijaudinkite, tai ne džiovinta banginio varpa ir net ne žalias krokodilo kiaušinis. Savo atradimą Australijos federalinės mokslinių tyrimų agentūros CSIRO mokslininkai padarė tyrinėdami paprastos azijietiškos kriaušės (lot. Pyrus pyrifolia, dar vadinama Korėjietiška kriauše) savybes.

Profesorės Manny Noakes komanda atrado, kad ši kriaušė turi krūvą fantastiškų savybių – mažina cholesterolio lygį, gydo vidurių užkietėjimą ir turi priešuždegiminį poveikį. Tačiau statistiniam abstinencijos neatradusiam piliečiui tikriausiai įdomiausia yra tai, kad šios kriaušės sultys ne tik saugo nuo pagirių, bet ir mažina alkoholio kiekį kraujyje.

Kodėl kažkam šovė į galvą tirti, kaip kriaušė veikia alkoholio vartojusius žmones, neaišku. Tačiau mokslininkai darbą atliko labai rimtai. Pirmiausia sudarė 14 pagirių simptomų sąrašą pagal sunkumą. Paaiškėjo, kad eksperimento dalyviams, gavusiems 220 ml azijietiškos kriaušės sulčių, pagirių simptomai pasireiškė gerokai silpniau negu gavusiems placebo. Ypač efektyviai sultys gydė simptomą, kurį mokslininkai pavadino „sunku susikaupti“.

Svarbi detalė – sultys veikia tik tuo atveju, jei jas išgeri prieš vartodamas alkoholį, tad po siautulingos nakties gali jas gerti nors litrais, nepadės. Tyrėjai mano, kad panašaus efekto sulauksime ir valgydami pačias kriaušes. O štai ar padės ne azijietiškos, o paprastos kriaušės – neaišku. Jų mokslininkai tiesiog netyrė.

Nors kriaušių poveikis nėra visiškai aiškus, mokslininkai sako, kad jos paveikia svarbiausių fermentų, kurie greitina alkoholio skaidymą ir įsisavinimą – alkoholio dehidrogenazės ir aldehido dehidrogenazės – gamybą. Dėl to kraujyje sparčiau mažėja acetaldehido – toksiškos medžiagos, susidarančios skylant alkoholiui ir sukeliančios pagirių simptomus – lygis.

Profesorė M.Noakes sako, kad tai kol kas tik priminė studija, tad rezultatus dar reikės patvirtinti. Tačiau jos komanda jau rengia išsamią mokslinę gydomųjų azijietiškos kriaušės savybių apžvalgą.

Taigi, visi kvaileliai, kurie nežino seniausio ir geriausio vaisto nuo pagirių, gali džiaugtis. Kas tas geriausias vaistas? Neprisigerti, aišku.

Na, arba marinuota avies akis – ji taip priekaištingai žiūri…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.