Geriate vandenį iš butelių? Pažiūrėkite į dugną

Plastmasiniuose buteliuose parduodamą vandenį dažnas laiko sveikesniu, švaresniu už tą, kuris bėga iš krano. Tačiau ne visi žino, kad tam tikros pakuotės vandeniui gali perduoti įvairias chemines medžiagas, o absoliučios daugumos gėrimų pakuočių pakartotinai naudoti nederėtų.

Specialistai pataria PET butelius naudoti vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui.<br>T.Bauro nuotr.
Specialistai pataria PET butelius naudoti vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui.<br>T.Bauro nuotr.
Perdirbimui geriausiai tinka PET ir HDP pažymėtos plastikinės pakuotės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Perdirbimui geriausiai tinka PET ir HDP pažymėtos plastikinės pakuotės.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Specialistai pataria PET butelius naudoti vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui.<br>T.Bauro nuotr.
Specialistai pataria PET butelius naudoti vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui.<br>T.Bauro nuotr.
Ant plastiko pakuočių esantis ženklinimas paaiškina pakuotės kilmę.<br>123rf nuotr.
Ant plastiko pakuočių esantis ženklinimas paaiškina pakuotės kilmę.<br>123rf nuotr.
Penktuoju numeriu žymimas polipropilenas laikomas saugiu plastiku.<br>T.Bauro nuotr.
Penktuoju numeriu žymimas polipropilenas laikomas saugiu plastiku.<br>T.Bauro nuotr.
Specialistai pataria PET butelius naudoti vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui.<br>G.Gasiulio nuotr.
Specialistai pataria PET butelius naudoti vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui.<br>G.Gasiulio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

lrytas.lt

2015-08-12 10:20, atnaujinta 2017-10-20 22:38

Perkantiems vandenį ir kitus gėrimus buteliuose patariama pažiūrėti į jų dugną – ant jo turėtumėte rasti iš rodyklių sudarytą trikampį su skaičiumi viduryje ir keliomis raidėmis (kartais raidės nerašomos). Šis ženklinimas paaiškina pakuotės kilmę. Beje, jį galite rasti ir ant kitų plastmasinių pakuočių, skirtų gėrimams ir maisto produktams, pvz., dėžučių, puodelių, maišelių.

Ką šis ženklinimas reiškia ir kurias pakuotes naudoti saugu, o kurių derėtų vengti?

1, PET, PETE, PETP, PETG: polietileno tereftalatas. Vienas populiariausių plastikų, naudojamų produktų pakuotėms – tokį ženklinimą galima pastebėti ant daugelio vandens ir gaiviųjų gėrimų butelių bei kitų įpakavimų. Anksčiau manyta, kad šis plastikas yra visiškai saugus, tačiau ilgalaikiai tyrimai parodė, kad pakartotinai naudojant pakuotes, jos pamažu pradeda irti ir gali išskirti kenksmingas medžiagas – sunkiuosius metalus, toksinus (stibis, ftalatai, cezis).

Todėl specialistai pabrėžia pakuotes naudoti taip, kaip nurodyta instrukcijoje, ir tik vieną kartą – suvartojus turinį, pakuotę išmesti perdirbimui. Pakartotinai naudojant šį plastiką (pvz., į tą patį butelį pilant vandenį iš krano) auga rizika, kad jame padaugės šarminių elementų ir bakterijų.

Beje, PET plastiką įmanoma visiškai perdirbti pakartotiniam naudojimui, nes jo polimerinės grandinės nesuyra perdirbant.

2, HDP ar HDPE: didelio tankio polietilenas. Šios pakuotės turi geras apsaugines savybes ir standumą bei puikiai tinka produktams, kurių trumpas galiojimo laikas, pvz., pienas, jogurtas, sultys, margarinas ir kt. Be to, kadangi šis plastikas turi gerą cheminį atsparumą, jis naudojamas buitinių ir pramoninių cheminių medžiagų pakavimui (pvz., plovikliai, valikliai, šampūnas ir kt.).

Ekspertai HDPE vertina kaip tinkamiausią ir saugiausią plastiką gėrimams bei maisto produktams. Jį nebrangu pagaminti ir patogu perdirbti. Apie galimą pavojų duomenų nėra. Kaip ir PET, šis plastikas puikiai tinka perdirbimui.

3, PVC, V: polivinilchloridas. Naudojamas mėsos, sūrio, daržovių, aliejaus ir kitų maisto produktų įpakavimui. Tai yra vienas iš pelningiausių plastikų gamintojams, tačiau yra duomenų, kad jis išskiria mažiausiai dvi pavojingas chemines medžiagas.

Tam, kad šį plastiką suminkštintų ir suteiktų jam formą, gamintojai naudoja tam tikrus priedus, kurie gali išskirti kenksmingas medžiagas. Todėl rekomenduojama vengti produktų, turinčių tiesioginį sąlytį su PVC.

Iš šio plastiko taip pat gaminami žaislai, plastmasiniai vamzdžiai, palangės, kiti buities produktai, juo padengiami elektros ir duomenų perdavimo laidai.

4, LDPE, PE-LD: mažo tankio polietilenas. Tvirtas ir lankstus plastikas, dažnai naudojamas šaldyto maisto krepšiams, suspaudžiamiems buteliams, kartais tokiu plastiku įpakuojama duona, daržovės, juo padengiamos pieno dėžučių pakuotės, taip pat LDPE naudojamas drabužių pramonėje, baldų, dėžių gamyboje.

Laikomas saugiu – apie kenksmingų medžiagų išskyrimą duomenų nėra. Tačiau sunkiau perdirbamas nei PET ir HDP.

5, PP: polipropilenas. Iš jo gaminami kečupo buteliai, jogurto, margarino, sirupo, bulvių traškučių pakuotės, butelių kamšteliai. Itin tvirtas, lengvas, atsparus karščiui, dėl to plačiai naudojamas buityje. Laikomas saugiu – apie pavojingų cheminių medžiagų perdavimą maistui nėra žinoma. Sunku perdirbti.

6, PS: polistirenas. Gali būti kietas arba išpūstas dujomis. Putų polistirenas (buitiškai – putplastis) yra lengvas ir pasižymi mažu šiluminiu laidumu, primena sustingusias putas. Maisto pramonėje naudojamas kavos puodelių, greito maisto pakuotėms, iš jo gaminamos vienkartinės lėkštės ir kiti indai, padėkliukai mėsos pakavimui, pakuotės kiaušiniams ir kt.

Kenksmingas: gamyboje naudojamas benzenas – kancerogeninė medžiaga. Butadienas ir stirenas (pagrindinės plastiko sudedamosios dalys), įtariama, taip pat yra kancerogenai. Blogiausia tai, kad kenksmingų medžiagų išsiskyrimą paskatina būtent šiluma.

7, OTHER ar nepažymėta plastmasė: tai gali būti plastikų mišinys ar keli skirtingi plastikų sluoksniai. Dažnai šiuo skaičiumi žymimas polikarbonatas (PC) – iš jo gaminami buteliukai kūdikiams ir sportininkams, mikrobangų krosnelės, skardinių dangteliai.

Sveikos gyvensenos puoselėtojai teigia, kad šis plastikas yra mažiausiai saugus iš visų ir pataria jo vengti, mat jis išskiria bisfenolį-A (tai yra pramoninis chemikalas, naudojamas polikarbonatų dirbtinių medžiagų ir dirbtinės dervos gamyboje), ypač per ilgą naudojimo laiką.

Tačiau Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas pastebi, kad Europiniu lygiu bisfenoliui-A yra nustatyta TDI (priimtino suvartotino kasdieninio kiekio) vertė. Ji reiškia kiekį, kurį žmogus gali suvartoti kiekvieną dieną, t.y. visą savo gyvenimą, nedarant neigiamo poveikio sveikatai. Siekiant užtikrinti, kad vertė nebūtų peržengta, produktai, kuriuose yra bisfenolio-A, gali išskirti tik tam tikrus šios medžiagos kiekius.

Anot instituto, Vokietijos atsakingos maisto kontrolės tarnybos, atlikusios tikslinių mėginių tyrimus, iš įprastai buityje naudojamų pašildytų kūdikių buteliukų negalėjo išskirti bisfenolio-A. Kūdikiams, maitinamiems iš polikarbonato pagamintų buteliukų, pavojus sveikatai negresia. Todėl Vokietijos federalinis rizikos vertinimo institutas nemano, kad yra tikslinga atsisakyti buteliukų, pagamintų iš šios medžiagos.

Septintuoju numeriu gali būti žymimi ir kitokie plastikai – ABS (kopolimero rūšis, sudaryta iš akrilnitrilo, butadieno ir stireno monomerų), SAN (akrilnitrilo stirenas) akrilas, poliamidas ir kt.

Perdirbti plastikai paprastai indeksuojami raide R (pvz., RPET, RPVC, RPP, RPS ir kt.). 

Parengta pagal Healthy-holistic-living.com, Care2.com, Medicinenet.com, Tavonaudai.lt ir Nmvrvi.lt inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.