Kodėl lėktuve prastas maisto skonis ir kaip jį pagerinti

Pasirodo, ligi šiol dėl to kaltinę tik nemokšas  maisto ruošėjus, labai klydome. Pamėginę pastebėtume, kad net atsinešti savo sumuštiniai pakilus į 10 km aukštį praranda bet kokį aromatą ir džiugina ne daugiau, kaip sauso davinio briketai. Maisto ruošimu susidomėjusi chemijos daktarė Janice Lawandi moksliškai išaiškino, kas ištinka maistą padebesiuose ir kaip sugrąžinti nublankusį skonį.

Kad ir kaip gražiai atrodytų lėktuve patiekiamas maistas, labai retai giriame jo skonį.<br>123rf nuotr.
Kad ir kaip gražiai atrodytų lėktuve patiekiamas maistas, labai retai giriame jo skonį.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 21, 2015, 5:15 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 2:21 PM

Drėgmės stoka

Skonio ir kvapo jausmas yra labai kompleksiškas, tačiau tiek vienam, tiek kitam reikia tam tikro oro drėgnumo. Tačiau skrendančiame lėktuve oro drėgnumas gali kristi žemiau 15 proc., o tai mažiau negu sausiausioje dykumoje.

Mažas oro drėgnumas bei mažesnis atmosferos slėgis lėktuvo salone ir paveikia mūsų skonio receptorius, kurie kur kas silpniau ima jausti sūrumą bei saldumą.

Dar blogiau, kad ir kvapo receptoriai gerokai nusilpsta. O visi žinome, kad sergant sloga, kai kvapą juntame prasčiau, maisto skonis irgi praranda dalį savo žavesio.

Triukšmas

Skrydžio metu triukšmo lygis kabinoje siekia 85 decibelus, o kartais ir daugiau, ir tai gerokai kenkia malonumui valgyti.  Nors triukšmas slopina daugelį kitų garsų, kažkodėl jame dar išryškėja girgždesys, kuris, pasirodo, gerokai blogina mūsų gebėjimą skirti maisto skonį.

Negana to, triukšmas slopina mūsų gebėjimą jausti saldumą.

Sprendimą siūlo Rytai

Išties, chemikė nurodo, kad sprendimas slypi paslaptingame žodelyje umami. Kas nežino: taip vadinamas penktasis skonis. Keturis skonius – saldumą, rūgštumą, kartumą ir sūrumą – žino visi europiečiai. Umami tiesiog neturi atitikmens mūsų kalboje, nes šis skonis aprašomas tik Rytų šalių virtuvėse.

Šiuo skoniu pasižymi didelį baltymų kiekį turintys produktai, kurie veikia glutamato receptorius. Būtent šiuos receptorius veikia Japonijoje sukurtas skonio stipriklis mononatrio glutamatas.

Kad ir kaip būtų, skrydžio metu gerokai susilpnėja saldumą ir sūrumą jaučiantys receptoriai, tačiau umami skonio pojūtis lieka nepakitęs. Būtent todėl skrydžių bendrovėms maistą ruošiančios bendrovės stengiasi į jį dėti kuo daugiau skonio stipriklių, arba umami skoniu pasižyminčių produktų – grybų, pomidorų, sojų padažo.

O jei patys norime natūraliai atgaivinti savo skonio receptorius, paprasčiausiai išgerkime pomidorų sulčių. Pomidorai turi daug natūralaus umami, būtent todėl lėktuve jų sultys skanios net tiems, kas ant žemės abejingi pomidorams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.